tisdag 22 september 2015

Gästinlägg

"En dag i Tärnaby"
 
Hej hej! Mathilda här! Efter att ha vandrat med Lina och Julia från Ammarnäs skulle jag den 17 september ta nattbussen från Tärnaby ner mot Stockholm. Detta innebar även en dag i Tärnaby i väntan på nattbussen – en dag som blev så bra att Lina tyckte den förtjänade ett gäst-blogg-inlägg!

Natten mellan den 16 och den 17 tältade vi i Tärnamo. Morgonen den 17:e traskade Lina och Julia vidare i riktning mot Grövelsjön medan jag ställde mig mitt på grusvägen och viftade med både armar och stavar för att visa att även jag var en passagerare som skulle med minibussen som skjutsade bygdens 8-åringar till skolan. Det visade sig gå alldeles utmärkt att åka med och en halvtimme senare var vi framme i Tärnaby. 

I Tärnaby hittade jag direkt Tärnafjällens Bageri och Konditori. Jag gick in och köpte kaffe, vilket enligt Janne som driver cafét ”finns nere i hörnet, de e bar o drick de less”. Eftersom jag kom till Tärnaby mitt under en av de heligaste älgjaktsveckorna var byn mer eller mindre tom, så Janne hade gott om tid att berätta lite kuriosa om bygden. Jag fick veta att det bor några hundra personer i Tärnaby och Hemavan, men under skidsäsongen är det ca 40 000 personer i området. Många av dem är norskar och förutom skidåkning så lär även Systembolaget i Hemavan vara ett dragplåster. Utöver skidåkning och shopping så kan man under sin vistelse i Tärnaby ägna sig åt att surfa på internet (Tärnaby har Sveriges näst snabbaste internet uppkoppling. Den snabbaste lär finnas i Umeå) eller kändis-spotting (Trots att de flesta Tärnabybor nog satt på något älgpass lyckades Janne peka ut en av bygdens stoltheter Stig Strand när han knatade förbi). Det fanns även butiker med lokalt hantverk, och en turistbyrå som säkert kan ge ännu mer tips på aktiviteter!

Vid lunchtid öste regnet ner men Janne tyckte att det vore synd om jag inte fick se lite mer av byn nu när jag var där. Han föreslog därför glatt att jag skulle låna en av hans bilar och åka bort till fjällhotellet och äta lunch där, och sedan åka upp på toppen av fjället för att få se utsikten. Han frågade om jag hade något körkort och jag svarade att ”jag brukar försöka undvika att använda det”, vilket Janne tyckte var fullt rimligt med tanke på att jag bor i Stockholm. Trots att jag körde som mest 40 km/h så tog det bara några minuter att åka längs landsvägen till Fjällhotellet. Lunchen smakade ypperligt och utsikten från toppen av fjället var fin trots regnmolnen. 

Dagen fortsatte sedan med goda kakor från cafét, roliga historier från de gäster som kom och gick och en väldigt snett parkerad volvo. En dag som turist i Tärnaby kan verkligen rekommenderas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar