onsdag 16 september 2015

15/9-15 Syterstugan-Hemavan, 23 km

15/9-15 Syterstugan-Hemavan, 23 km

Fjällfararnas gröna band: dag 30

Vid frukosten beundrade vi den underbara utsikten över soluppgången som målade fjällen brandgula. 

Vi började att gå upp till Sjul-Olsaxeln och sen vidare till vindskyddet Syterskalet. Vi tog vår första paus i vindskyddet innan vi gick in i själva Syterskalet. Det var en platt vandring till Viterskalsstugan. Vi fick en helt fantastisk lunchpaus i solen då den bestämde sig för att bryta sig ut från molnen just som vi tog vår paus. Jag slutar aldrig förvånas över alla fina människor som jag möter längs vägen. Viterskalets stugvärd bjöd på hembakat bröd och spelade "vandraren" för oss på blockflöjt när vi gick därifrån. Väldigt stämningsfullt! 

Vi gick den sista biten av kungsleden till dess start- eller målpunkt Hemavan. Det blev en vacker vandring i varmt och fint väder. Det var först när vi närmade oss Öörjelnjuenie vädret ändrade sig och blev kallt pga vinden. Sen gick vi genom skogen ner till själva Hemavan. På vandrarhemmet väntade en depålåda och vi hade därmed avslutat vår fjärde etapp! Vi hade en större anledning än så att fira med en pannkaksfest. Jag och Julia har vandrat hela kungsleden mellan Abisko och Hemavan nu! :) 

Hemavan är lite av en återvändsgränd när det kommer till markerade leder. Antingen får vi freestyla på fjället utan stigar och leder eller så får vi gå bilväg ett stycke. Det lutar åt att gå vägen till Tärnamo och sen vidare till Virisen. Men sista 2-3 milen till Virisen kan vi gå en stig. Från Virisen sen finns det åter leder. 
1 kommentar: