måndag 7 september 2015

7/9-15 Bjehtsegietjejávrátj-Jäckvik,12 km

7/9-15 Bjehtsegietjejávrátj-Jäckvik,12 km
Fjällfararnas gröna band: dag 22

Kall natt med minusgrader och att sen vakna till ljudet av regn som smattrar mot tältduken bidrar inte direkt till någon pepp. Det gjorde däremot blåbären som jag plockade igår. Att packa samman allt när det regnar är småmeckigt om man ska göra det utan att något ska bli blött. Packa så mycket som möjligt inne i tältet är det bästa, men kanske det svåraste när vi är fyra stycken i ett tvåmannatält. 

Vi lyckades och allt var torrt när vi började att gå, men det dröjde inte länge förrän vi alla hade blöta fötter. Det australiensiska paret hade kommit ikapp oss och även deras fötter var genom blöta. Märkligt med tanke på att marken inte var blötare mot vad den brukar att vara. Kanske att det blev så pga nattens minusgrader?

Terrängen fram till Tjårvekallegiehtje var väldigt kuperad. Vet inte hur många backar vi gick upp och sen direkt ner för egentligen. Men många var dom.. Jag och Julia kom fram till båtarna strax innan aussierna och såg att där bara fanns en båt vid roddleden. Det betyder tre vändor. Först ro över och sen ro tillbaka med en båt till för att lämna på platsen vi lämnade. Vi packade i min, Julias och Vegas säck och sen hoppade Julia och hundarna i samt Neil. Jag satte mig för att ro. Vi hann inte längre än några meter innan vi inser att hela båten börjar att fyllas med vatten. Vi kom snart på att någon dragit ut pluggen och att det var därför båten fylldes, och den fylldes snabbt. Innan Julia hunnit sätta i en plugg så hade vi ett par decimeter med vatten i båten vilken våra väskor flöt omkring i. Vi tog hundskålarna till öskar då det saknades sådana i båten. Så var vi redo att försöka igen. Denna gång gick det betydligt mycket bättre och vi tog oss över till andra sidan. Lastade ut allt så rodde jag båten över tillbaka till andra sidan och Neil rodde över med en annan. Vi drog upp båten jag rott på land och sen rodde vi tillsammans över till Julia igen och vi kunde fortsätta att gå. 

Vi gick längs med Jäggávrre till Jäckvik där vi tog in på Kyrkans fjällgård innan vi gick bort till lanthandeln för att hämta ut en depålåda och köpa massa gott. När vi kom tillbaka till vandrarhemmet så stekte vi pannkakor och bakade en kladdkaka. Tvättade upp allt för hand och hängde upp det samt resten på tork.

Hur stavas egentligen Jäckvik/Jäkkvik?

1 kommentar: