söndag 8 mars 2015

7/3-15 Hukejaurestugan-Sitasjaurestugorna

7/3-15 Hukejaurestugan-Sitasjaurestugorna
Dag 15

Redan igår kväll började det att blåsa upp och under natten så blåste det riktigt hårt! Ett tag kändes det nästan som om vinden hade tänkt att ta hela stugan med sig. Vinden mojnade dock något på morgonsidan, men inte helt. Det var ännu rätt så hård vind hela morgonen. Vi klädde på oss ordentligt från topp till tå och gick så ut i vädret. Helena började lite innan mig så när jag började skida hade jag riktigt bra hjälp av Alice som ville ikapp. Alice drog sen bra över hela Kaisejaure, men sen var det slut på hjälpen. För att inte ledsna helt på henne släppte jag henne lös istället så fick hon lunka vid sidan av.

Över Kaisejaure var det väldigt vackert med snön som drev i vinden och solen strålar som försökte leta sig fram genom molnen. 

Vädret har varit rätt så växlande genom dagen. Hur pass bra sikten varit har också varierat. När den var som sämst såg man inte mer än ett kryss åt gången. När vädret var som sämst var det motvind med regn som piskade i ansiktet. Som om inte dom två ingredienserna skulle räcka för en underbar dag så hade vi underbart klappföre dom sista tio kilometerna. Sista fem kilometrarna var helt hemska. Minst en decimeter höga styltor under hela skidorna, men helst ännu mer. Några gånger var styltorna över två decimeter från spets till ände. Det är så vidrigt tungt att skida då. Sista biten ned till stugan var nedför, men att glida lite fint ned var bara att glömma. Det var till att klampa fram så gott det gick med platåskidorna på. 

Dom stunderna vi hade lite sikt var det väldigt vackert! Men oftast såg vi som sagt inte mer än bara vitt och några ledkryss eller pinnar. När sikten är så dålig och man ser bara vitt och vitt och ännu mera vitt är det lätt hänt att det bara blir en enda lång transportsträcka av dagen. Men det ger också tid till att smälta och ta in allt det vackra från tidigare dagar. Sen så när det väl spricker upp blir det vackra ännu vackrare! 

Det första vi ser när vi kommer fram till stugan är 3 skotrar. Det visade sig vara ett helt gäng med ripjägare. Som tur var hade dom fått låna nyckeln till den stora stugan också utifall att fler skulle komma förbi som dom tog upp hela den lilla stugan. Vi fick så börja med att skotta oss in i stugan. Det var mycket snö både utanför och inuti stugan. Tända upp i spisen och sen äta. Alla var vi väldigt hungriga. Dagar som dessa när det regnar och blåser om vartannat eller samtidigt är det lätt till att pauserna prioriteras bort. Lunchen smakade extra gott!

Nu har värmen infunnit sig i stugan. Vi sitter och lyssnar på norsk radio. Att sitta inomhus när vinden viner i knutarna är fint. Att få hänga allt som blivit blött i regnet på tork är också väldigt fint! Att få komma in efter en dag som denna är mer än fint :) Nu väntar lite vedklyvning på fjällgymmet!  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar