onsdag 13 augusti 2014

Via-alpina dag 88

Dag 88: Piöv di Fuori-Alpe di Pontuna 

Jag somnade till ljudet av regn som smattrade mot tältduken och jag vaknade till ljudet av regn som smattrar mot tältduken. Så det var bara till att ta på hundarna deras regndressar och klä mig själv för det vädret. Som tur är finns det inga dåliga väder, bara mer eller mindre bra kläder. Alla människor jag möter säger samma sak, det här är den sämsta sommaren (rent vädermässigt) på väldigt många år. Jag skulle ljuga om jag inte skulle säga att jag börjar att vara leds på det här vädret! Det vore skönt att inte behöva vrida ur strumporna och ösa vatten ur kängorna på kvällarna. Blöta strumpor och skor är receptet för skavsår.. Men det är inte mycket att göra åt, bara att gilla läget. Förr eller senare kommer vädret att vända och jag ska inte klaga, större delen av gårdagen var regnfri!

Vi gick först den korta biten upp till Alpe Piöv di Fuori. När vi nådde den så drog dimman in, en dimma som inte lättade på hela dagen. Den gjorde att det bitvis var rätt så svårt att hitta vägen upp till Bochetta di Pianca Geneura, 2370 möh. Men överlag så gick det bara bra att ta sig dit. Det var förvånansvärt mycket snö kvar på andra sidan, helt ned till 2100 möh. Vägen ned var lite lurig då stenarna var så blöta och därmed hala. På de ställen där jag inte gled på stenarna så gled dem undan från underlaget. Så var det iofs även på vägen upp, men att gå uppför är alltid lättare än att gå nedför. Jag måste ha missat Alpe d'Örz i dimman, möjligt att husen var dolda i dimman eller så fanns där inga hus utan var bara betesmark.

Vi gick upp till Passo del Mauro, 2393 möh. Därifrån såg vi Capanna Alpe Cava, 2068 möh, som vi gick ned till och passerade. Vi gick upp till ytterligare ett pass nämligen Forcarella di Lago, 2236 möh. Därifrån gick det ned förbi Alpe di Lago, 2115 möh och sedan vidare mot Biasaca som ligger på under 300 (!) möh. 

En bit innan Alpe di Pontuna fann jag en någorlunda plan fläck för tältet. Tältet var blött redan när jag tog ned det i morse. Jag och hundarna genomblöta. Efter ca en timma inne i vår älskade kokong så började allt så smått börja torka. Så snart man får torra kläder på kroppen kommer värmen tillbaka. Det är så pass kallt ute att det ryker ur munnen när man andas.. Med mat i magen känns allt bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar