tisdag 27 mars 2012

Sverige runt: dag 55

Dag 55: Hemavan-Viterskalsstugan, 13 km. 
Har kommit till Viterskalsstugan, tanken var från början att jag skulle gå lite längre idag. Men enligt väderleksrapporten ska det blåsa en hel del i natt. Så då kändes det skönt att ta in i en STF-stuga och okej, det känns ganska bra efter en dag med i stort sett bara uppför. Egentligen har jag inte alls råd att bo inne mer, att bo på STF vandrarhem i Hemavan är rena rama rånet. Kan ärligt säga att jag inte tycker att det är värt 500 kronor natten att bo där.
För första gången på länge har jag gått en hel dag med nästan ingen nederbörd! Har haft uppehållsväder hela dagen, minus en timme ungefär! Men det har varit varmt, för varmt. Runt 6 grader och med nästan ingen vind till att börja med. Alltså var det bara att skippa jackan. Vårkäslor! Hade däremot gärna haft det en del kallare, för föret är minst sagt tungåkt. Snön blir lite som kvicksand, möjligtvis klister. Men till helgen lovas sol och minusgrader!!! Hoppas det stämmer :)
Att ta sig från vandrarhemmet till den plats där kungsleden startar var inte helt lätt. Vägen som måste följas en bit var bar, likaså de vägar jag var tvungen att ta mig över. Inte bra för pulkorna. Men bara ett att göra. Sen så är det lite uppför till hotellet om man så säger, den trenden fortsatte sen första biten av kungsleden.. Startade på ca 450 möh i morse och skulle upp till en bit över 800. Stigningen är inte helt snäll hela tiden. Vi fick kämpa oss upp för några "grisbackar" som jag valt att kalla dem. Det gick rätt så bra, Vega behövde hjälp i dem, men det räckte med att jag puttade på bak med staven. Själv var jag tvungen att gå utan skidor. Men vi tog oss upp! :)
Idag har jag fått se mer än bara vitt! Känns sim en bra start efter helgens vila :) Några toppar gömde sig i molnen, men inte alla och under några (korta) stunder fick jag se min skugga igen! När jag kom upp på¨lite höjd fick jag se dalen. Vid en viss tidpunkt var det helt magiskt vackert. Ljuset var väldigt speciellt och Umeälvens vatten färgades guld.
Känns förresten väldigt idylliskt att få sitta i en stuga som jag eldar i för att få det varmt och skönt. Enda ljuskällan är stearinljus. Livet på en pinne.
Vega ligger och väntar i början av en av "grisbackarna"


Början av Syterskalet

 

2 kommentarer:

  1. Då var det det där med vädret......Jag verkar inte ha någon bra kontakt med vädergudarna....även om jag försöker påverka genom önskningar till vädergudarna nästan varje dag:) Skönt med stuga i alla fall om det kommer hård vind och nederbörd....Kraaam ifrån Arrie och mig

    SvaraRadera
  2. Trots det svåra vädret du haft skulle det varit skönt att lämna det dagliga livet och följa med. Va rädd om er. Stor kram // Kersti

    SvaraRadera