tisdag 13 mars 2012

Sverige runt: dag 41

Dag 41: Björkvattnet-Jormlien, 37 km.

Är glad att jag bodde inne i natt. Jäklar vad det har stormat! Det var så att jag trodde att hustaket skulle lyfta ett tag. Så när klockan ringde i morse var det bara att ställa om den och somna om. Ute var det fortfarande full storm, helt vitt som det snöade också. Träffade en man som bott i pensionsålder som bott i Björkvattnet hela sitt liv, enligt honom har vädret aldrig varit så dåligt som det varit de senaste dagarna.
Vid 11.00 mojnade vinden och vi kunde börja gå. Vinden kom och gick under hela dagen, likaså snön. Snön vräkte ner mellan varven! Samma man som jag nämnde ovan avrådde å det starkaste att skida leden över Kvarnbergsvattnet, som isen på sjön är extremt dålig på många ställen och på andra är det öppet vatten. Som sikten var så dålig idag kunde jag lätt komma av leden och hamna i en vak. Istället har jag fått skida längs vägen, det blev lite av en omväg. Men säkerheten går före allt och vägen kändes inte helt som en bilväg så det var inte så farligt. Mötte 6 fordon på hela dagen :) Först följde jag vägen mot Lindbergsgården, sen vek jag av norut till Tunnsjö (tog alltså en tur genom Norge:). Från Tunnsjö vek jag av österut till Viken, det var så mycket snö på leden, de senaste dygnens nederbörd gjorde den knädjup, så från Viken skidade jag också längs en väg upp till Jormlien. Framme i Jormlien tog jag in på Fjällgården. Så det blev en till natt inne på raken. Skönt. Så ikväll har jag både duschat och bastat, så nu är jag fräsch igen ;) Vega verkar supernöjd med att få vara inne.
Igår blev jag omkörd av en plogbil, samma man (och plogbil) körde om mig idag. Men idag stannade han och gav mig en energidryck. Han sa att han tänkt göra det igår när han såg mig, för jag hade visst sett så trött ut när jag kom upp för en backe. (De sista två kilometerna från Sågen till Björkvattnet gick jag längs vägen).
Idag har det varit en sån dag det inte är helt lätt att veta hur mycket kläder man ska ha på sig, som vädrets ändras hela tiden. Men äntligen har jag fått se lite sol igen! De stunderna var inte långa, men de var där! Välbehövliga var de solminuterna, har börjats känns som det finns gränser för hur länge man kan leva på hoppet att vädret ska ändras till det bättre.
Några centimeter med snö kom det totalt under dagen. Det gillar inte mina korta stighudar längre, snö alltså. De har blivit i behov av impregnering. All snö fastnar under dem och bygger upp höga styltor. Men jag hade på dem och balanserade uppför backarna och åkte ute på platten och nedför.
På väg in i Norge.

På väg in i Sverige

 

1 kommentar:

  1. Måste ha varit härligt att skida på vägen efter all djupsnö. Stor kram // Kersti

    SvaraRadera