söndag 30 oktober 2011

stugtur vålådalen, lunndörrsstugan, vålåstugan dag 3.

Även denna morgon hade vi ordentlig sovmorgon och kom inte iväg förrän 10.40. Tredje och sista dagen gick vi mycket utanför lederna. Vi började med att gå upp på Vålåvalens topp 1067 möh, där blåste det rätt rejält. Därefter tog vi sikte på ett litet hus vid Kroktjärnsbäcken. Så efter att ha gått ner 300 höjdmeter stannade vi för lunch. Efter att ha gått en bit längs Kroktjärnsbäcken hittade vi gamla ledmarkeringar på träd i form av två röda sträck och ett vitt. Denna led var inte markerad överhuvudtaget på kartan, vilket kanske inte var så konstigt för någon stig såg vi knappt till. vi följde ändock dessa markeringar så gott det gick. För att sedan gå på kompassgång till Vålån. Framme vid Vålån väntade ett vad. Vålån var ca 30 meter bred på det stället och vattnet knädjupt. Så när vi kom över var det bara att byta kläder :)

lördag 29 oktober 2011

stugtur vålådalen, lunndörrsstugan, vålåstugan dag 2.

Efter många timmars sömn var vi laddade för att ge oss ut igen. Vi började med att följa leden västerut förbi Finnångeltjärnarna och vidare till bron över Lunndörrsån. Efter att ha gått över hängbron, vek vi av mot Tväråkåtan. Efter att ha bökat oss upp och genom en ganska snårig skog, kom vi upp till ett stenigt parti som vi sen kunde följa till och förbi kåtan. Den visade sig vara rätt så förfallen, strax därefter åt vi vår lunch.

Sen följde vi den höjdkurva vi befann oss på till punkten där sommar- och vinterleden gick ihop. Resten av turen gick vi ledat. Efter att ha gått över hängbron över Vålan och gått ungefär en halv kilometer, stötte vi på blodspår på leden. Med Dixies hjälp följde vi dem en bit, och dem visade sig tillhöra en älg (spåravtryck av klövar i lera). Totalt gick vi ca 16,5 kilometer.Vi var då framme vid Vålåstugan. Även där bodde i skyddsrummet, som här är större än i Lunndörren. Hela 10 sängplatser finns där. Kvällen ägnades åt matlagning, läsning och yatzy, vem tror ni vann med ca 100 poäng?

Lunndörrsstugan
Lönndörrsstugan

fredag 28 oktober 2011

stugtur vålådalen, lunndörrsstugan, vålåstugan dag 1.

På fredag eftermiddag mötte jag, Dixie och Vega upp Martin och Tommy i Undersåker. Tillsammans åkte vi vidare till Vålådalen där vår tur skulle starta. Klockan hade hunnit slå 15.00 när vi hoppat ur bilen och fått på oss våra säckar för att börja gå. Dagens etapp var Vålådalen till Lunndörrsstugan, helgens tur var med andra ord en stugtur. Enligt prognosen skulle vi få gå i regn, men så var det inte, vi hade uppehållsväder från början till slut.

Att gå på stugtur är mycket lättare än att gå på tälttur, för det kräver mindre packning. Går man mellan stugor behöver man varken tält eller sovsäck, utan det räcker med ett reselakan.

Vega fick bära hennes och Dixies mat plus lite av min packning, hon är så duktig!

Vi följde leden från Vålådalen hela vägen fram till stugan. En relativt lätt sträcka att vandra på 12 kilometer. I stort sett hela sträckan är flack, bortsett från ca 100 höjdmeters stigning i början av turen. Leden sträcker sig genom vacker gammal tallskog (där man fortfarande kan se spår från elden som härjade runt år 1920 om man tittar ordentligt), över fina myrar, förbi några blanka tjärnar  för att den sista kilometern vara stenlagd. Stenarna lades ut av en stugvärd som hette Sten som arbetade där inte mindre än 34 säsonger (!)

Efter 2h40min inklusive några minipauser var vi framme vid stugan och kunde installera oss i säkerhetsrummet som har 6 bäddar, att bo där kostar 100 kronor per natt om man är medlem i STF.
Efter den raska marschen somnade vi snabbt i de sköna sängarna!

fjälltur
Längs leden.

forssjöarna
Forssjöarna

Lovaktarens Vega
Vega på en av alla spänger som är utlagda.

torsdag 27 oktober 2011

Imorgon blir det fjällvandring

Imorgon ska vi ut och fjällvandra,ska bli riktigt härligt att få andas fjälluft igen :) Som vi just nu har tänkt är att gå till Lunndörrstugan imorgon, till Vålåstugorna på lördag för att sen gå tillbaka till Vålådalen på söndag. Det blir ca 45 km att vandra. Förhoppningsvis blir det en liten topptur längs vägen, Vålåvalen på 1067 möh. Vega och Dixie verkar laddade!

karta vålådalsfjällen


tisdag 25 oktober 2011

Mer träning med hundarna.

Idag när vi var ute, var det en tunn ishinna på vattnet. Så nu hoppas jag att jag ska kunna åka långfärdsskridskor snart! Vintern verkar vara på intåg, nattfrosten stannar allt oftare på marken under dagarna också. Idag behövde jag med andra ord inte tvätta av hundarna när jag kom hem efter vår två timmars däckdragningsrunda. Nu laddar vi för fjälltur i helgen.

frusen sjö

däck

schäfer


lördag 22 oktober 2011

Däckdragning med hundarna

Nu när resultatet från Vegas höft- och armbågsröntgen har kommit, vågar jag sätta igång på riktigt med vår träning. Jag fortsätter helt enkelt den träning jag och Maja började för ett år sedan i Lofoten, däckdragning. Jag kopplar mig och hundarna till två stycken personbilsdäck, sen går/joggar vi i 10-15 km. I Lofoten drog jag och Maja tre däck var, men terrängen här är annorlunda, går mer längs grus- och skogsvägar. Friktionen blir högre och det känns i alla fall tyngre. Så vi börjar nu med två däck så får vi öka på efter ett tag. Att dra däck känns som en bra träning inför en långtur med pulka, för samma muskler används i båda fallen. Kul är det också att göra något tillsammans med hundarna, vi kommer varandra närmre med det. Vi måste kämpa tillsammans, Vega och Dixie verkar gilla det!

däckdragning med hund
Så här kan vi se ut när vi drar tillsammans :)

bildäck
mina däck


onsdag 19 oktober 2011

Preliminär turplan Sverige-Runt-Tur

Lägger upp den preliminära turplanen för Sverige-Runt-Turen jag tänkt påbörja i februari. Tanken är att jag ska börja med att skida den svenska fjällkedjan, för att sen cykla den resterande biten av svenska gränsen tillbaka till Grövelsjön där turen kommer att starta. Denna tur kommer jag att göra tillsammans med min bouvier des flandres tik Vega. Beräknad tid för skid- + cykeldel är 5-6 månader. 

Jag har följt dessa 8 punkter i min planering:

 
Kanske är det allra viktigaste att först veta varför man vill ut, vart och varför just där, alltså en grovplanering, därefter:

1.     Planera färdväg. Hur långt skall jag gå varje dag? Var är det bra att slå läger? Var kan man ev ha mat-, utrustningsdepåer?
2.     Alternativa färdvägar, och nödlösningar ifall något inträffar.
3.     Vilket väder kan det tänkas vara? Kallt/Varmt? –Vilka kläder och utrustning behöver jag för att tackla det vädret?
4.     Vilken terräng är det –Vilken utrustning behöver jag?
5.     Finns vatten längs vägen? Sommartid, hur mycket vatten måste bäras med? Vintertid, hur mycket extra bränsle behövs för att ex smälta snö? Hur långt är det mellan naturliga vattendepåer?
6.     Kolla upp om mobiltelefon och gps fungerar, behövs ”specialtelefon”(nån form av satellittelefon eller liknande)?
7.     –Vad kan gå fel? Vilka svaga punkter finns på utrustningen? Hur hanterar jag det? Vad behöver jag i mitt första hjälpen? Vilka läkemedel kan tänkas behövas?
8.     Skriv en färdplan.

tisdag 18 oktober 2011

Regnig promenad i skogen.

Idag så fick Vega ha regndressen på, dagens promenad var i riktigt regnigt höstväder. Att ha dressen på är inget som bekommer henne hon springer och hoppar omkring lika obehindrat som vanligt. Dixie har dessvärre ingen dress så hon bli skitigare än allt vid sånt här väder. Funderar på att sy en dräkt själv till henne, och då ha Vegas dräkt som mall. 

hurtta regndress, bouvier des flandres


schäfer, bouvier des flandres, Hurtta

söndag 16 oktober 2011

Fjällvandring Vallbo-Anarisstugan dag 3.

I morse när vi vaknade var hela fjället orange! Det är något speciellt med soluppgång över fjället. (etapp 3) Tredje och sista dagen på fjället gick vi den längsta sträckningen i kilometer ca 19, från Anarisstugan tillbaka till Vallbo. En sträcka med väldigt varierande natur, först slätt, sen går man upp genom ett pass, (vilken utsikt!), för att sen gå på skrå strax över trädgränsen på en ås, för att sen gå genom björkskogen, avslutningsvis gick vi över barrskog. Även idag var himlen helt blå, men vi har haft en del vind. På nåt ställe blåste det riktigt hårt tom, fick vinden tag i ryggsäcken var det nästan så att man blåste omkull.

soluppgång
soluppgång.

Vinterled staloviellekåtan, Anarisstugan
Vinterleden till Staloviellekåtan från Anarisstugan.

stf fjällstuga, anaris stugan
Anarisstugan.

lördag 15 oktober 2011

Fjällvandring Vallbo-Anarisstugan dag 2.

Vaknade upp till en fantastisk morgon, inte ett moln syntes till på himlen och i stort sett helt vindstilla var det! (etapp 2) Vi började dagen med att gå upp på Stora-Anahögen (1423 möh), innan vi fortsatte turen till Anarisstugan. Runt 15 kilometer gick vi idag. En helt magisk dag! Vi sov över i stugan, riktigt mysigt. Kan jag varmt rekommendera!


utsikt från tältet
utsikt från tältet.

tält, vega, hund
nyvaken Vega.

fredag 14 oktober 2011

Fjällvandring Vallbo-Anarisstugan dag 1.

Den 14 oktober klockan 14.30 mötte jag, Martin och Vega upp Sofia, Ylva och Tommy i Vallbo. Solen sken, vi hade ryggsäckarna packade för en helgtur med tält i Vålådalens naturreservat. Första etappen  (etapp 1) blev leden mot Staalavieliekåtan från Vallbo, vika av vid tomröven in i Djupdalen där slog vi läger efter att ha gått ca 10 kilometer. Vädret var hela fantastiskt, blå himmel och knappt någon vind. Vi slog upp våra tält och kunde ligga i dem och se ut över en helt magisk solnedgång, som färgade fjällen röda åt en hållet. Åt andra hållet hade vi en stor och rund måne. Obeskrivligt vackert!

Levaktarens Vega, Klövja
Vega med klövja, denna tur fick hon bära sin mat, filt, regndress, fleecedress, mitt liggunderlag, sovsäcksöverdrag och min termos. Hon är så duktig!

torsdag 13 oktober 2011

Skön dag ute med hundarna


Att det blir så många promenaduppdateringar just nu beror på att det är en helt fantastisk tid. Jag älskar verkligen hösten. Det är något visst med färgerna, luften, vinden och ljuset. Det är något visst med höstvindarna, aldrig känner jag mig så levande som när den tar i.
Idag fick Vega gå med sin klövja, som hon äntligen växt i. Imorgon ska vi ut på tur, ska vandra i Vålådalen, då ska hon få bära sin egna packning plus lite småtjafs. Enligt yr.no ska det blir riktigt fint väder i helgen i Anarisfjällen (vågar inte lita helt på det, de har haft fel förut). Temperaturen spås ska ligga mellan -9°C och +3°C.


bouvier des flandres och schäfer
Tycker det ser så härligt ut att ha öron som fladdrar i vinden.

onsdag 12 oktober 2011

En tur i skogen tillsammans med hundarna

Vilket väder denna höst har bjudit på! Idag var ännu en dag med friskt, härligt höstväder. En tretimmarspromenad fick det därför bli i skogen tillsammans med hundarna, Vega och Dixie. Tror inte att det finns något bättre än att vara ute i friska luften, inget laddar batterierna så bra som det. 

höstlandskap

Schäfer och Bouvier i lek.


En stilstudie i hur två tikar interagerar. 
Det går inte särskilt lugnt till när dessa två sätter igång.. Men det är inte så illa som det ser ut. När de inte leker som här så händer det att dem äter ur samma matskål och Vega och Dixie sover tillsammans (i min säng, trångt).


bouvier des flandres och schäfer i lek

söndag 9 oktober 2011

Fottur till Stensdalsstugorna, dag2.

Under natten låg temperaturen runt nollan, men med en varm sovsäck märker man inte av det :) Vi följde leden som går till Vålådalen på tillbaka vägen. Men vek av och gick på kompassgång sista sträckan till Nulltjärn. Allt vatten hade nu en tunn ishinna på sig (inte det vatten som var  rörelse så klart). Idag var vädret stilla, igår hade vi stark vind uppe på kalfjället.

tunn ishinna fastfrusna daggkåpor
Fruset vatten

lördag 8 oktober 2011

Fottur till Stensdalsstugorna, dag1.

Den 8 oktober gick jag, Martin och Vega från Nulltjärnarna till Stensdalsstugorna, en ca 12 kilometer lång tur. Vi gick längs stigen som börjar vid Nulltjärn och sen hakar på den "riktiga" leden från Vålådalen. En stor del av stigen gick över myrar, där var det vått, väldigt vått. Efter bara 15 min började flingor dala från himlen. Dessa flingor smälte snabbt bort, men låg kvar över trädgränsen.

Vi hade tält med oss, för att inte Vega skulle vara alltför blöt fick hon gå i sin regndress. Det hjälpte :)

Vålådalens naturreservat
Härlig skogsvandring