fredag 9 oktober 2015

9/10-15 Öster Kjölån-Åreskutans topp, 24 km

9/10-15 Öster Kjölån-Åreskutans topp, 24 km
Fjällfararnas gröna band: dag 54

Efter att ha traskat bilväg så pass långt och länge som vi gjort nu var det helt fantastiskt att komma bort från den i Huså! Äntligen fick vi åter en stig under fötterna!!!

Vi följde "vandring kring Åreskutan" leden nummer 217. Den tog oss först upp längs en lite sämre skogsbilväg. Eller för oss var den topp, sämre är den för ev bilar. Längs vägen kunde vi läsa om gruvdriften i Huså som höll på till 1881. Vägen ersattes till stig, vid Bjelkes gruvor, som var som bomull för fötterna ;) Vi kom allt högre upp och utsikten blev bara bättre och bättre hela tiden! 

Vädret har inte varit lika vackert som igår. Molnigt och ibland låg dimman tät. Kallaste dagen så långt med några minusgrader samt en vind som var isande kall. Vinden mojnade utmed eftermiddagen och sista biten upp till toppen hade vi det vindstilla! 

Vi följde Skutån motströms. Den har börjat frysa till is och även leden var väldigt isig. Bitvis var det till att ha tungan rätt i mun för att inte halka omkull på någon isfläck, speciellt på dom lite brantare partierna. 

Att komma upp över trädgränsen igen var helt UNDERBART! Vi har varit i skogsland en längre stund nu så vidsträckta vyer var nu mer än välkomna! Det är så härligt att gå uppför och ha en sagolikt vacker utsikt att titta på var gång som man stannar till. 

Lite över 1000 höjdmeter senare nådde vi Skutans topp! Vi belönades med vacker utsikt! Bredvid toppstugan fann vi en perfekt tältplats! Vinden hade mojnat helt så det var galet bra speciellt när molntäcket lättade och utsikten blev ännu lite bättre! Då det inte finns något vattendrag här uppe blev det till att smälta snö till matlagningen. Tur för oss att den snön som föll för ett tag sedan ännu var kvar fläckvis! Kvällen blev superbra och när det sen mörknade lös lamporna från byn vackert. Vi är så nära Åre men känner oss ändå så långt ifrån det, här där vi sitter i tältet. Lite som att våran verklighet inte är densamma som verkligheten där. Olika världar! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar