fredag 30 december 2011

Stickade, tovade vantar

För att inte frysa om händerna har jag stickat ett par vantar som jag sedan maskintovade. Tänkte att jag skulle dela med mig av mönstret till dem. Så behöver ingen frysa om händerna i vinter :)


Garnet jag använde mig av var Lima som är ett ullgarn som är jättebra att sticka med när man ska tova. Enda du behöver tänka på är att garnet är 100 % ull. Till ett par vantar behöver du ca 100 gram vilket motsvarar ca. 100 m. Lima är tänkt till pinne 5, vilken jag också stickade med.

byta kapell på pulka och depåställen

Jag har idag bestämt mig för att jag ska ha med två pulkor på turen, Vega och jag kommer alltså att dra varsin. För att hålla kostnaderna lite nere kommer Vega att få dra pulkan som vi drogs i som barn. Men som kapellet är anpassat efter det ska jag lämna in den för att få det utbytt. Så det blir nog jättebra :)

Idag har jag ordnat klart med alla depåställen (utom ett), kollat med bussgods så att grejerna tar sig dit och så vidare. Nu är det inte många pusselbitar kvar.
Jag kommer att ha 6 depåställen:
1. Storlien
2. Valsjöbyn
3.Stora Blåsjön
4. Kåtaviken
5. Pieskehaure (några detaljer saknas)
6. Riksgränsen


onsdag 28 december 2011

Toss- och vanttillverkning, Dagmar och skidåkning.

Dan före doppareda'n åkte jag in till klättermusens butik i Åre för att köpa skalplagg. Hade hittat både jacka och byxor på deras utförsäljningssida på internet. Så halva priset fick jag dem för :) Plaggen jag köpte var Brede och Freke.

Några dagar jul var jag till BJM's utförsäljningsställe i Undersåker. Där köpte jag flera stuvbitar av Bretex och symateriel som jag sytt tossor av till hundarna.

hundtossor
Vega och Dixie med tossor.
På juldagen slog Dagmar till med fullkraft, det gjorde att skidföret som varit helt toppen vart som bortblåst. Så när jag var ute och skidade på annandagen, låg det pinnar och grenar överallt som lossnat från träden, dessutom låg inte mindre än 5 träd över min vanliga skidväg. Sen så har grus kommit fram på sina ställen, vilket jag inte först såg som jag skidade på kvällen i mörkret. Min nya pannlampa fungerar rätt så bra, men smågrus i snön lyser den inte upp :)

skida hund
Skidar i mörkret.
skida träd
Några träd kunde man gå under, andra över och vissa runt.
Drar pulkan lastad med bildäck varje gång jag skidar nu. Tycker det går bra, sen har jag fin draghjälp av Vega. Det är lite synd att Vega och Dixie är så olika i steget. Vega är lite piggare och snabbare om man så säger. För att det inte ska bli så struligt får Dixie därför springa lös. Vilket kan vara nog så jobbigt enligt henne ;)

Den 27 december, alltså igår, kom stormen tillbaka. Det var förövrigt min första lediga dag från jobbet på över en vecka. Då var det alltså bara att passa på att vara ute. Jag övade på att sätta upp tältet i storm, vilket gick bra. Men att bygga en igloo gick inte riktigt lika bra. Eller det gick bra fram tills att hundarna kom på att de skulle "hjälpa till". De tyckte nog att det var skönare att vara inne i min lilla koja, som där var vindstilla. Dixie fick snilleblixten att börja rulla sig därinne, för att sedan trycka sig mot väggarna. Resultatet blev att ena sidan revs. När jag klev över muren för att lägga upp snöklossarna igen, tyckte nog Vega att det såg ut att vara roligare på andra sidan (alltså utsidan). Hon hoppar därför över muren, men inte tillräckligt högt och river då en sida hon också. Då vart jag leds och gav upp igloobyggandet. Gick in och fortsatte att sticka istället, håller på med ett par som jag ska maskintova. Det blir varmt och gott till turen :)



 





måndag 19 december 2011

43 dagar kvar- Sverige Runt

Nu är det alltså bara 43 dagar kvar tills min tur ska börja! Jag är spänd, nervös och förväntansfull. Många känslor i omlopp, men det ska bli härligt att få börja. Har varit och är mycket planering, så det känns bra att snart få komma igång :)

Idag var jag inne i Östersund och införskaffade en del grejer jag saknar eller har tänkt byta ut. Till Vega köpte jag Spensalva till tassarna och glansspray (för man och svans på häst, den ska förhoppningsvis göra att inte snön fastnar i pälsen).

Listan på allt som behöver följa med på turen är lång. Men som tur är börjar det mesta på att vara avbockat! Fick samtal idag från addnature idag om maten, som jag köper genom dem. 11 olika rätter vart det tillslut, inte helt lätt att vara vegetarian. Eller man måste tänka lite mer när man är det och planera lite extra, samt vara beredd på mindre variation. De frystorkade vegetariska alternativen ligger tyvärr väldigt lågt i fett- och proteininnehåll. Ofta 50 % av vad de rätterna med kött innehåller. För att få i mig tillräckligt med fett så ska jag tillsätta olja i maten (rapsoljan smakar minst så det får bli den. I vissa rätter kommer jag också blanda i kokoksmjölkspulver, tillsätter man vatten till det blir det som vanlig kokosmjölk). Proteinet kompletterar jag med mikroalger och sojaprotein. Spirulina alger består till 60-70% (!) protein. Totalt kommer jag att behöva få i mig 2-4 tsk av dessa produkter för att kosten ska bli komplett.

Till frukost kommer jag variera mellan havregrynsgröt och fullkornsvälling med torkade frukter. Som tur är har mamma lovat mig att hjälpa till med dem, det är några som kommer att behövas. Alltså blir det mycket som ska portioneras i påsar, likaså ska hon hjälpa mig att dela upp hundmaten till Vega. Allt sånt måste jag snart bli klar med, så att jag kan skicka det som ska ut till depåerna.

Nya damasker och några vallor samt våtservetter har jag också investerat i. Kommer gå ett helt gäng våtservetter som jag inte kommer att ha tillgång till någon dusch långa perioder. Men snö och vanlig tvål fungerar också fint :)


Sist men inte minst köpte jag också en minidator idag, så jag har något att blogga ifrån. net1 är den internetoperatör som har bäst täckning i Sverige, så dem ska med :)

Det tält jag ska ha under turen är hillebergs Nammatj 2, en tältmodell jag använt i princip alla gånger jag varit ute och turat.

Det som saknas nu är främst reparationsutrustning, medicin-/hygienprylar och några klädesplagg, sen har jag ännu inte bestämt vilket kök jag ska använda. Det lutar just nu åt Optimus Hiker +. Hela utrustningslistan kommer så småningom att komma upp.



söndag 18 december 2011

Fjärde adventstur

Emelies pojkar har varit här i helgen. Igår åkte jag och Måns en liten skidtur när jag kom hem från jobbet, och dag var Mio också med. Jag drog Mio i pulkan, så åkte Måns skidor efter. Vega och Dixie fick springa lösa bredvid. En timme var vi ute. Härligt! När vi kom tillbaka efter att ha åkt i skogen och kollat på harspår, älgspår, rådjursspår plus massa andra spår. Bytte jag skakel på pulkan så fick Vega dra Måns. Vega verkade tycka att det var skoj att få dra lite pulka igen :)
Måns och Mio

Vega

fredag 16 december 2011

Finbesök i december.

Igår fick jag riktigt finbesök i form av Emelie Ljungman, så roligt och mysigt! Gårdagen ägnades mest åt pyssel och sen en månskenspromenad. Klockan 01.00 gick vi ut på en liten promenad, månen sken och det var helt stjärnklart. Tycker verkligen om när det är stjärnklart!
Idag gick vi på en lite längre promenad, vi pulsade i djupsnö genom skogen.  Temperaturen börjar gå mot -10°C, så vi fick frost i håret. Känns som vintern är här på riktigt och för att stanna! Nu när landskapet är snötäckt får man se så mycket spår, lite spännande att tänka på vilka som lunkat där innan en själv lämnade sina fotavtryck.
Vega med två olika djurspår.

Jag och hundarna <3

onsdag 14 december 2011

Mysigt att skida hemma :)

Jag, Dixie och Vega är ute och skidar så mycket vi bara hinner och orkar. Har varit djupsnö för hundarna att pulsa i, men dem verkar verkligen älska det! Vega kämpar på med klumparna som bildas i hennes päls, temperaturen låg runt nollan idag. Dixie klarar sin päls mycket bättre, idag klabbade det knappt under hennes tassar.


Fina vovvar <3

måndag 12 december 2011

Liten vintertur

Föret är tungt så den 12 km långa skidturen tog några timmar. Men så härligt att vara ute. Trots flera minus grader klabbar snön jättemycket under båda hundarnas tassar, och på hela Vegas kropp. Hon fick därför ha på sig sin overall idag. Har fått flera bra tips på hur man ska undvika att all snö ska fastna på hundpälsen, så dem ska jag prova :) Bl a så skulle glansspray för hästars man och svans vara bra. Så det ska införskaffas så fort jag kommer in till Östersund.

Förberedelserna för min långtur har kommit ganska långt nu förresten. :)

skidtur

Lina Hallebratt

Bouvier och Schäfer
Måste vila lite

söndag 11 december 2011

Skidpremiär

Igår hade jag och Vega vår skidpremiär. Vi skejtade längs landsvägen, helt perfekt före, så härligt! :) Idag testade jag mina nya turpjäxor, ett par Scrapa t4:or. De fungerade bättre mot vad jag tänkt mig, trodde de skulle vara tyngre att åka med mot vad dem var. Skidföret var sådär, riktigt tungt, nysnö upp till knäna men och den bar ingenting. Så hundarna fick hoppa fram på vissa ställen för att ta sig fram. Trots att det var fem minusgrader, så klabbade snön som bara den, både på hundar och skidor.  Men ett par timmar var vi ute, älskar att tura!
schäfer och Bouvier