onsdag 26 september 2012

Tjeckien: Dag 13-16

Dag 13-16: Brno

På söndagsmorgonen var vi på en stor marknad, eller snarare en enorm loppis. Mycket folk och ännu mer "loppor". Sen bar det av till Brno, staden där David är född och uppväxt. Mycket skulle hinnas med på bara några få dagar. Men några av sakerna vi gjorde var förutom att träffa hans familj, verkligen supertrevliga, var att äta den bästa och största (?) glassen i hela staden, träffa Davids vänner, gå på tekniska museet, sightseeing och så gick vi en guidad tur i grottan Punka, Moravian Karst. 












  
 

Tjeckien: Dag 12

Dag 12: Sulov, slottsruin

I både Tjeckien och Slovakien finns det många gamla slott och slottsruiner. Idag vandrade vi upp till en gammal ruin som ligger på en bergstopp i Sulovområdet, som kanske främst är känt för sin klättring. Den gamla ruinen heter Súľovský hrad och byggdes 1470 för att skydda vägen som går genom dalen. 1550 förstördes borgen av en eldsvåda, men byggdes åter upp 1703. Borgen var i bruk till 1780. 1858 förstördes den sedan av en jordbävning.

Utsikten där uppifrån är verkligen jättevacker och strategisk.

Därifrån åkte vi sedan vidare till Bratislava där Davids ena morbror bor. Vi besökte han och hans fru på deras kolonilott, mycket trevligt!









måndag 24 september 2012

Tjeckien: Dag 11

Dag 11: Slovenský raj / Slovak Paradise / Slovakiska paradiset

Som vädret inte skulle bli bra på den plats i Österrike vi tänkt åka till och vattennivån dessutom jättelåg, bestämde vi oss för att skippa planen med att åka dit. Att det sen visade sig att vädret här i Slovakien skulle bli helt topp gjorde inte heller att vårt beslut kändes sämre.
Vi hade en riktig heldag i paradiset, 9 timmar vandrade vi i stort sett non-stop. I denna nationalpark finns flera vandringsleder som går längs med vatten, genom skogar och följer vattenfall, raviner och kanjons. Man får också se den mest makalösa utsikten över raviner, klyftor, floder och vattenfall.
Spänger, stegar och fotsteg gör att man kan ta sig fram i de extremt branta dalgångarna och ravinerna och känslan att vara här är helt magisk. Tyvärr dog batteriet i kameran efter halva dagen, så den mest speciella platsen "Örn-ravinen", kunde vi inte ta några foton från. Men där fick man man upp för flera stegar längs med flera vattenfall varav det största hade en fallhöjd på 70 (!) meter.


En av de första fotstegen upp för en av sidorna längs med floden Hornád som rinner genom hela paradiset.




Flera av platserna har ett namn.


Stigen går ömsom på ena sidan av floden, ömsom på andra. Så man går ofta över hängbroar.


Är man i Tjeckien eller Slovakien kan man vara säker på att finna öl överallt. Även som här mitt i skogen.



Tittar man riktigt noga på bilden ser man både ett vattenfall och en stege samt en hängbro.

 

torsdag 20 september 2012

Tjeckien: Dag 9 & 10

Dag 9: Sjukdag

Efter att vi kommit ner från bergen åkte vi till en affär för att handla. Oturligt nog köpte vi med oss fel råvaror hem. En av produkterna vi köpte för att ha på smörgåsen visade sig vara gammal alt infekterad av något. Det märkte vi på natten då vi båda började spy, det gjorde vi sen resten av natten och under morgonen. Vi var båda helt utslagna och utmattade och varken kunde eller orkade röra på oss. Som tur var bor David morbror med familj inte långt undan så vi åkte den korta biten till honom och fick lägga oss där. Sen låg vi utslagna ett dygn.

Dag 10:
Idag var vi något piggare igen. Inte helt återställda men åtminstone på benen. Regnet vräker ner. Men vi bestämde oss för att åka till en isgrotta, Dobšinská ľadová jaskyňa. För 7 euro per person får man en 30 minuter lång guidad visning i den. Vill man fotografera tar dem ytterligare 10 euro. Vi tog därför inga fotografier. 

Men bilder därifrån hittas HÄR. Det var verkligen vackert, men extremt "turistiskt". Igår var tanken att vi skulle besöka det Slovakiska paradiset (Slovenský raj) Men som vi låg sjuka blev det inget av det. Kanske att vi får en snabb titt på det imorgon innan vi beger oss vidare med bilen till Österrike. Annars får det bli en annan gång. Jag har bara sett bilder därifrån och de är verkligen helt magiska!

Efter besöket i grottan åkte vi till Davids mammas födelseort, Levoca. Där gick vi till ett bageri och köpte fikabröd och sedan till ett ställe med balkanglass. Väldigt gott! Vi gick runt lite och kollade på staden medan David blev nostalgisk. Sedan åkte vi vidare till Dravce och tittade på Davids morföräldrars gamla hus innan vi åkte tillbaka till hans morbror. 

På vägen försökte vi också att finna en gammal fårherde som David tyckte sig minnas bo uppe i bergen när han var barn. Dock utan framgång. Som han har inte bott där de senaste åren.  


 

Tjeckien: Dag 7 & 8

Dag 7: Slovakien, Tatrabergen

Igår körde vi vidare genom det polska landskapet in i Slovakien och Tatrabergen. Vi parkerade vid Biela Voda.
Vi vaknade till en helt fantastisk dag, Tatrabergen mot en helt molnfri himmel! Det var som att kolla direkt på ett vykort. Efter att ha packat våra ryggsäckar började vi vår vandring upp mot Chata pri Zelenom plese. Där vek vi av till Skalnate pleso. Vi började med att gå genom ett skogslandskap. 2004 var det en väldigt kraftig storm i Tatraområdet, den gav upphov till stora kalområden.
Ju längre vi gick desto brantare blev det. Chata (betyder stuga) pri Zelenom plese var den första stugan vi passerade, det finns flera stugor man kan övernatta i här i Tatrabergen, det är bra som det är helt förbjudet att tälta här, precis som i alla nationalparker i Tjeckien och Slovakien. Nästa ställe vi passerade var Skalnate Pleso, som är ett observatorium och också en anhalt för en linbana som går hela vägen upp till Lomnicky toppen, 2634 möh. Häromkring var det med andra ord helt fullt med turister.
Vi började gå på 910 möh och efter att vi passerat första stugan gick vi upp till en sadel som ligger 2023 möh och därifrån upp till Stora Svistovka 2038 möh. Utsikten därifrån var helt fantastisk!
Observatoriet ligger på 1751 möh, vi gick sedan neråt ytterligare till 1475 möh till Zamkovského chata. Därifrån gick vi sedan uppåt igen till Téryho chata, 2015 möh. Då hade vi gått upp totalt 1668 höjdmeter. Stugorna här är inte helt som de vi är vana vid i de svenska fjällen, här finns ingen möjlighet till egen matlagning. Vi hade dessutom sådan tur att vi fick varsin sängplats, flera gäster var nämligen tvungna att sova i matsalen.


På svenska skyltar ser vi alltid avstånd i kilometer. Här står det alltid angivet i timmar och minuter hur långt det är mellan platserna.

Chata pri Zelenom plese

På väg upp till Pod Svistovkou


På toppen Velká Svistovka

Linbanan upp till Lomnicky toppen



Dag 8: Slovakien, Tatrabergen

Efter en relativt tidig start (frukost serverades mellan 6.30 och 7.30) var vi redo att börja gå uppåt mot Priecne sadeln, 2352 möh. De sista höjdmetrarna var väldigt branta och liknade nästan mer klättring än vandring. Bakom oss kom en tysk grupp, de valda att använda sele och säkra sig i kättingen som fanns. De var dock en guidad grupp.
Igår kväll var vi ute på en liten kvällspromenad, då fick vi se ett par bergsgetter, som det började skymma och dessa djur är rätt så skygga fick vi inga direkta bra bilder, men idag fick vi se ytterligare en. Denna individ var mycket modigare, här nedan finns en bild på den :)
Sen gick vi ner till 1960 möh, till Zbojnícka chata (stuga). Har inga ord för att beskriva vare sig terrängen eller naturen, så jag tänker att bilderna nedan får tala för sig själva.
Så efter att gått ner 400 höjdmeter var det åter dags att gå upp, nu Prielom sadeln, 2288 möh. Sista höjdmetrarna dit var ganska svåra att gå då stenarna där var väldigt lösa. Därifrån gick vi sedan ner igen till Polsky hreben (Polska kammen) 2200 möh. Vägen ner var väldigt brant, vi fick ta kedjor och fastborrade järnsteg till hjälp.
Sen beslöt vi oss för att ta oss upp på ytterligare en topp, Vychodní Vysoká, 2428 möh. Så högt upp har jag aldrig varit till fots tidigare :) Vi hade lite otur med sikten, för hela dagen hade vi strålande sol på en helt blå himmel. Men just som vi närmade oss toppen drog moln in. Men som tur var kom de och gick hela tiden så vi fick en 360-gradig utsikt över en enastående nästan overklig natur.

Därifrån väntade många höjdmeter neråt till Tatranská Polianka, 1000 möh, därifrån tog vi sedan bussen tillbaka till den plats där vi hade bilen parkerad.

Bergsget.

Framför mig en av vägarna man kan ta upp, vi ska ta en lite brantare som inte syns till vänster om mig.