tisdag 31 juli 2012

Sverigerunt, cykeldelen: dag 64

Dag 64:Vambåsa-Ryedal, 85 km

Regnskuren som skulle ha kommit igår mitt på dagen behagade sig att komma under natten istället. Inte oss emot :) Det var dock inte det enda som väckte oss under natten.. Vega förstår inte alltid sitt eget bästa vad gäller gräsätandet. Hon bara älskar att beta och om man inte stoppar henne i tid blir det för mycket för hennes lilla mage att ta hand om och då spyr hon. Att vakna av ett hulkande är långt ifrån det trevligaste sättet att vakna på...

Vi har cyklat genom jättevacker miljö idag, i början av dagen cyklade vi igenom flera naturreservat. Jag blir lika hänförd varje gång jag ser de helt enorma ekarna. Det kändes lite som jag befann mig i en sagovärld, en bil kom däremot just i det ögonblicket och väckte mig från mitt dagdrömmande. Naturen är så växlande genom hela Sverige, inte en enda dag är dem andra lik. Det är inte bara naturen som växlar, även typ av hus och byggnader.
När man cyklar genom skogarna här är det som att cykla genom en tunnel. Träden är så stora och deras kronor sträcker sig över vägen, det är verkligen vacker och mysigt!

Vi har haft växlande molnighet hela dagen med inslag av regnskurar. Första skuren kom i Ronneby som tur var började det droppa precis när vi var vid en busskur. Där satt vi och tryckte tills det slutade. När vi kom till Ronneby hamn träffade vi på ett polskt par som cyklat runt i skandinaven under en månad. Trots att tjeckiska och polska skiljer sig åt jättemycket som språk förstod David och dem varandra. Själv stod jag bredvid och förstod inte ett ord... Samma par träffade vi sedan på igen vid ett par tillfällen under dagen.

Regnskur nummer två cyklade vi i och stannade först när de slutade, då var det dags för lunch. Det blev en speciell lunch idag som vi köpt halloumi som vi stekte på och hade på vår smörgåsar. Det är så gott och omväxling förnöjer :)

Motvind har vi självklart haft hela dagen, enda skillnaden var att den var ännu starkare idag. Inte kul. Men vad ska man göra? Bara att trampa på. Fördelen är väl att man hinner se mer när det inte går så fort :) Ska jag vara ärlig är det inte att vinden gör det så mycket tyngre att cykla som är jobbigast. Det konstanta  ihållande ljudet blir man jättetrött av, så idag har jag cyklat med musik i öronen nästen hela dagen för att slippa susandet/svischandet.

På väg uppför en backe samtidigt som det polska paret.




måndag 30 juli 2012

Sverigerunt, cykeldelen: Dag 63

Dag 63: Torsås-Vambåsa, 66 km

Det första vi gjorde i morse efter att ha ätit frukost och packat ihop lägret var att cykla till den lilla butiken som verkade ha precis allt. Men det var mest som det verkade, eller de hade iaf inte den typ av kedja jag behövde. Bara en kedja av annan typ, det hjälpte inte mig mycket.. I Torsås fanns ytterligare ett hopp om att få till cykeln, en cykelreparatör. Men han hade semester. Vi var alltså tvungna att cykla 46 km till Karlskrona. Jag vill inte klaga, men, det kan ha varit den mest problemfyllda biten hittills. Efter 4 km small min kedja av igen. Den gick inte fixa helt denna gång utan vi var tvungna att ta bort en länk. Efter det gick det rätt så bra för mig. Då kom problemen för David. Jag cyklade framför honom så att det inte skulle bli som igår, min kedja smäller av och han är långt framför och måste cykla tillbaka. När jag kom till Trollemåla stannade jag för att plocka hallon, ingen David syntes till så jag hann plocka en hel liter (!) innan jag fick ett sms av honom att han fått problem med sin cykel. Han hade fått en punktering, som han inte mer än hann laga för att en ny dök upp på annat ställe. Han fixade även den, men efter en kilometer var det samma visa igen. Innan dagen var slut var han uppe i hela 5 punkteringar och ett inte allt för glatt humör....

Att ta sig fram till Karlskrona tog med andra ord sin lilla tid. Men när vi väl kom dit hittade vi en cykelreparatör som kunde fixa problemet åt mig. Med andra ord byta kedja samt drev bak. Som tur var kunde mannen i verkstaden tänka sig att jobba över lite för att fixa det åt mig mot att jag betalade lite extra. Så nu är min cykel som ny igen!

Igår skrev jag att vinden var borta, vi hann inte ens sakna den förrän den kom tillbaka. Precis hela dagen har vi haft den i ansiktet.

För att återgå till hallonen, de var supergoda! Jag mosade en hel del av dem och hade dem på smörgåsen. Jag hoppas det blir mycket bär även hemma så att jag kan plocka när jag är färdig med turen. Men jag tvivlar lite på det, låter som om det inte varit någon sommar i Jämtland i år. Apropå Jämtland så hittade jag en jämtlandsflagga längs vägen häromdagen när vi cyklade en bit längs E22:an. Nu ligger den inte längre där och skräpar utan fladdrar friskt efter min kärra :)

David har inte bara haft det eländigt idag måste jag ju avsluta med att skriva, han slutade dagen med att fira att han passerat 2000 km sträcket idag.
 

söndag 29 juli 2012

Sverigerunt, cykeldelen: dag 62

Dag 62: Timmernabben-Torsås, 88 km.

Värmen har förvunnit, likaså vinden! När vi kröp ut ur tältet möttes vi av en grå och mulen dag samt en hel del förbipasserandes nyfikna blickar. Att tälta mitt i Timmernabben är mest troligt inte särskilt vanligt..
Vi började med att cykla genom en lång allé med helt enorma ekar. Det är verkligen mysigt att cykla genom dessa alléer som finns lite varstans här i söder :) I områdena där vi cyklat idag har det även varit flera lägre stenmurar längs vägarna och vid dem växte både hallon och björnbär. Helst ville jag bara stanna och plocka, men vädret gjorde det inte helt möjligt.
Första regnskuren kom när vi var i Rockneby, det var så lämpligt för den kom precis när vi var vid ett café. Med andra ord gick vi in och tog en fika i det supermysiga caféet. När det slutade regna fortsatte vi att cykla. När trippmätaren stod på 36 km var vi bokstavligen tvungna att stanna. Min kedja till cykeln gick av. Vi hann inte mer än få stopp på cyklarna så började det regna igen. David fick således arbeta i regnet.. Men med kedjan fixad kunde vi sedan fortsätta. Kedjan höll i ytterligare 40 km innan den small av igen. David tog på sig skitgörat även denna gång och vi kunde konstatera att den är utom räddning. Nu måste vi byta ut den snarast möjligt.
Regnet har varit ihållande från det första kedjebytet och resten av dagen, det har bara fallit mer eller mindre. Vega kan verkligen vara lite av en primadonna ibland. Idag ville hon inte lämna sin plats i kärran pga vädret...

Borstade Vega i morse, vipps så hade jag ingen hund kvar.. 





 

lördag 28 juli 2012

Sverigerunt, cykeldelen: Dag 58-61


Dag 58: Valdemarsvik-Spårö, 82 km.

Vaknade till en stekande het dag. Vaknade dock inte av den värmen utan av våra husvagnsgrannars barn (även föräldrarna) som tyckte att 6.30 var en lagom tid att sätta igång att leka/skrika på varandra..
Innan vi lämnade campingen badade vi alla tre, är det 27 grader i skuggan gäller det att svalka sig när man kan :) David gillar dessutom att hoppa och leka från bryggor..

Vi började med att cykla på kuperade och slingriga småvägar innan vi vek av på E22:an för att spara lite tid. Vi hade ett bestämt mål för dagen, nämligen att komma ut till Spårö och hälsa på Annika och Sten-Gunnar Crona. Men att cykla på en så pass trafikerad väg är allt annat än roligt. Hade vi åtminstone sluppit vajerräckena hade det väl gått ann. Men men, gör man det bara ibland får det gå ändå på något vis. 


I julklapp fick jag två plåtboxar med choklad av min syster Emelie. Speciell choklad som är fyllda med koffein, jag har hela tiden tänkt att jag ska spara dem tills jag verkligen är i behov av dem. Idag tyckte jag mig vara det.. Men är man ingen kaffedrickare (har aldrig ens smakat..) kan det bli lite mycket.. 4 bitar motsvarar koffeinet i en kopp dubbel espresso. Jag tog åtta bitar rakt av. Sen började mina ben och armar skaka. Men pigg blev jag :)

Från Västervik cyklade vi 13 km ut till Grönö, där blev vi upphämtade med båt av Annikas bror Johnny. Han körde oss ut till Annikas och Sten-Gunnars sommarställe ute på Spårö. Deras sommarställe är ett ombyggt fyrhus. Det var minst sagt fullt hus, där fanns inte bara Sten-Gunnar och Annika, där var även (som sagt) Annikas bror Johnny med sin fru Helen med dottern Elin samt hennes pojkvän Hubbe, plus två dvärg snauzrar, Freja och Sally. Det är så galet vackert där ute! Vi grillade, drack vin, David badade tunna (i minst ett par timmar), njöt av utsikten och  på kvällen blev det allsång till gitarrspel. Jag och David sov sedan ute under en bar stjärnklar himmel. Jag i en hängmatta tillsammans med Vega och David bredvid badtunnan. Jag vaknade upp en snabbis vid 4 och kunde titta ut mot ett helt stilla hav och en himmel full av stjärnor. Magiskt!



Dag 59: Spårö

Vi bestämde oss för att stanna en dag till på den vackra ön med det trevliga sällskapet :)
Vi började dagen med en god frukost. Sedan gick vi ner till vattnet med en fikakorg och solade och badade ett tag. Vega är den som är värst på att bada. Hon kan simma hur länge som helst om man inte stoppar henne. Kastar man tex en pinne från bryggan slänger hon sig bara rakt ut i vattnet efter den. Efter att ha slappat i nån timme så gick vi över till grannarna och lånade deras kanot. Sen paddlade jag, Davis och Vega ett varv runt ön. Riktigt härligt. Vi fick även känna på nån lite större våg då en lite större båt kom farande i ganska hög fart.
På eftermiddagen trotsade jag min ormrädlsa och gick ut för att leta lite bär. Jag plockade ca 2 liter med blåbär och hallon. Som tur var såg jag ingen orm! :D
På kvällen blev det grillat och sen badade vi i badtunnan. David som varit eldmästare under kvällen för att få upp badtemperaturen hade minst sagt skött sitt jobb väl (kanske tom lite väl väl). Vattnet var 42 grader..
Jag och David sov även denna natt under bar himmel. Det är något visst med att göra det :)






Dag 60: Spårö-Virum, 60 km.

Dagen började grå och varm. Det gråa försvann dock så småningom. Efter att ha ätit en god och rejäl frukost och därefter fikat en paj bakad på bären jag plockade igår av Annika, så blev vi körda med båt tillbaka till fastlandet och våra cyklar. Tack Stenis och Annika för en trevlig vistelse hos er!
Vi började med att cykla tillbaka till Västervik där vi blev kvar ett bra tag då David var tvungen att fixa en hel del med sin cykel. Bla var han tvungen att byta bakdäck. Klockan hann därför bli 15.30 innan vi tog oss vidare. Till lunch åt vi resterna av den supergoda pajen som Annika bakade idag samt sockerkakan hon gjorde igår. Lyx!
Tanken var att vi skulle cykla E22:an ca 10 km till Gunnebo, men det behövde vi aldrig göra. Just som vi skulle upp på den vägen blev vi stannade av en bilist som visade oss en annan väg. Han tog med sig David i sin bil och körde vägen vi skulle ta. Hade han inte visat honom den hade det nog varit svårt att hitta då det var massa småvägar i skogen. Vi cyklade bla genom ett kohage. Båda var vi nog rätt så observanta då det satt en stor skylt på grinden varnade för tjuren.. Vi såg däremot varken kossor eller någon tjur.

Alldeles innan Gunnebo kom vi åter på cykelspåret som vi sedan följde på mestadels grusvägar vidare. Precis som alla andra dagar på sistone har vi haft motvind idag, den gör att man inte får någonting gratis. Man kan knappt vila i nedförsbackarna...


På kanten av den lilla skogsbilvägen där vi slog upp tältet växte det hallon. Så även idag plockade jag bär :)



Dag 61: Virum-Timmernabben, 78 km.


När man bara cyklar efter småvägar kan det vara svårt att finna ställen att fylla på vatten. I morse hade vi bara vatten så att det räckte till frukosten. Sen var det slut. De första ca 20 km var vi därför tvungna att cykla i värmen utan möjlighet till att dricka.
Efter att vi passerat Grönhult, alla platser häromkring slutar i stort sett alla på just hult, vek vi av och kom ut på E22:an igen. Till att börja med hade den en bred och bra väggren men efter ett tag kom dessa jäkla vajerräcken. Då hade vi ingen  möjlighet att vika av från europavägen och ta någon annan. Så det var bara att fortsätta fram till Fårbo. 
När vi var i Gävle träffade vi ett par som just köpt en cykelkärra åt deras hund. Idag var det så precis att de körde om oss på E22:an och det på ett ställe med parkeringsplats :) Tor och Inger-Maris hund gillade däremot inte att åka cykelkärra som Vega gör. 


När vi kom fram till Saltvik stannade vi helt överhettade på badplatsen för att ta ett svalkande dopp. Där fanns ett hopptorn, jag hoppade från andra (!) våningen medan David tog den högsta. Vega tyckte dock att det var orättvist att det bara var vi som fick bada. Sen kom vi in till Oskarshamn där vi gick på ett konditori där de gjorde sin egna glass på italienskt vis. Det var verkligen hur gott som helst! 

Sen cyklade vi gamla kustvägen som är helt fantastisk att cykla- En ganska smal, slingrande asfaltsväg med jättelite trafik! När vi kom fram till Mönsterås stannade vi och delad på en pizza. Gott! Sen cyklade vi vidare till Timmernabben där vi slog upp tältet vid vattnet. Vi kan inte vara långt ifrån en dansbana för musiken därifrån letar sig fram till oss.

David plockade pantflaskor efter vägen, det räckte till en glass :)



 

tisdag 24 juli 2012

Sverigerunt, cykeldelen: Dag 55-57

Dag 55: Trosa-Nynäs, 22 km.

Ibland har man tur! Bästaste Emppu, Evelina Kotkamaa, var på bröllop tillsammans med sin man John igår i Nyköping. Mellan Nyköping och Trosa är det inte långt så idag kom de ut till oss på campingen! Åh, så det var fint att träffa henne igen och John för första gången :) Lite synd bara att jag är så seg efter smällen att jag har lite svårt för att "hänga med". Men trevligt hade vi! Bla så spelade vi minigolf. Självklart skyller jag min och Davids förlust i minigolfen på fredagens smäll ;)
Vi bestämde oss för att lämna campingen och cykla vidare på eftermiddagen. Som jag är så trött och seg kom vi inte särskilt långt. Stark motvind gjorde inte saken bättre.. Vi hittade en jättemysig blåbärsglänta i skogen där vi satte upp tältet. Jag plockade en liter blåbär, en del av dem mosade jag och sen stekte jag på några pannkakor att ha blåbärsmoset på. Det fanns även en del smultron inte långt från tältplatsen, men de flesta börjar på att vara övermogna. Men jag hittade iaf så pass många att jag kunde fylla ett strå och ge till David.    
När man är på tur får man både stora och små vänner :)







Dag 56: Nynäs-Östra Husby, 77 km.


Efter att ha sovit i minst 13 timmar vaknade vi och var redo och ta oss vidare. Men det var lite svårt att hålla modet uppe i den värsta motvinden hittills. Om vi inte trampade i nedförsbackarna tog det mer eller mindre stopp. Sådana dagar får man ingenting gratis, (förutom extra träning då). Vi har cyklat genom flera råg- och havrefält. Helt platt och det känns som om man kan se hur långt som helst. Det känns också som om jag är långt hemifrån då. 
Vi har cyklat på en del grusvägar idag, säkert minst 20 km. Jag känner fortfarande av skallen, så när vi cyklar på skumpiga vägar blir jag yr och illamående. Eller enligt läkaren är det mer nacken än skallen jag känner av. Så när den över stel, öm och svullen så påverkar den balsen.  Men det skulle visst vara normalt om det höll i sig ca en vecka. Nacken känner jag inte av så mycket längre som tur är, och nu kan jag tom kolla åt båda håll efter bilar innan jag kör över gatan!
Turens andra färja åkte vi över idag. Vi åkte över Bråviken. Nånstans där började hela jag vara supertrött. Mer huvudet än kroppen dock. Så när vi kom fram till Ö Husby bestämde vi oss för att slå upp tältet vid fotbollsplanen. Det är svårare att hitta bra fricampingplatser i söder. Här är skogen tätare så någon plats för ett tält finns oftast inte och när det inte är sådan skog är där bara odlade fält eller bostadsområden. 
Lycka är att komma fram till dukat bord när man är trött och sliten..




Dag 57: Östra Husby-Valdemarsvik, 78 km.


Vinden har ännu inte mojnat och inte heller vänt. Den blåser fortfarande rakt emot oss. Vi började med att cykla till Mem efter olika småvägar, några med asfalt andra utan. I Mem ledde vi cyklarna över Göta kanal och cyklade sen länga kanalen ca 4 km till Söderköping. Där var tanken att vi skulle äta glass på "Smultronstället". Något jag verkligen sett fram emot, kanske inte så mycket för glassätandets skull, utan mer för att det var något vi gjorde några gånger med familjen när jag var barn. Kön var hursomhelst så galet lång att det vi helt enkelt fick släppa den planen och cykla vidare istället.. 
Jag känner av ryggen ännu mer idag. Så för att jag och David skulle kunna hålla jämt tempo tog han därför en del av min packning. Vega har inte kunnat springa särskilt mycket idag som det varit väldigt varmt, men hon fick göra av med sin energi i vattnet när vi kom fram till camping. Hon simmade en massa.  





 

söndag 22 juli 2012

Sverigerunt, cykeldelen: dag 51-54

Dag 51: Stockholm
Idag har vi varit kulturella, man kan ju inte bara cykla omkring ;) Med att vara kulturell menar jag att vi tittat på kulturen i Stockholm, både på gator, torg och museer. Vi valde att gå på Historiska museet och Vasamuseet. Väldigt trevligt! Roligt med ett nytt inslag i cyklingen.
På kvällen åt vi middag med två av mina kusiner, Sara och Erika. Det var verkligen supertrevligt :) Efter maten så fick jag och David våra hår klippta av Erika som är frisör.








Dag 52: Stockholm(Solna)-Sund, 70km

Efter att ha cyklat en bit från Solna kom vi åter på cykelspåret. Det är verkligen fint att ha skyltar att följa när man cyklar i stadsmiljö, för utan är det verkligen svårt att hitta rätt. För mig är den rena rama djungeln eller labyrinten eller något...
De första 20 km fram till Vårby Gård gick allt bra, men där kraschade jag.. I en vänstersväng efter en nedförsbacke så tog det tvärstopp. Jag vet inte helt hur det gick till och kommer egentligen inte ihåg så mycket från kraschen, men något (mest troligt ena cykelväskan) fastnade i framdäcket. Som tur var ramlade vi åt sidan på gräs och inte framåt på asfalten. Vi gjorde nån volt åt sidan så hela ekipaget snurrade runt. Vi = Jag och Vega. Vega satt alltså i cykelkärran när det här hände. Vi klarade oss både förvånansvärt bra, vi blev skärrade båda två men inga kroppsliga skador. Cykelhjälmen är totalpaj och cykelkärran fick några revor. Som tur är, är Vega så orädd av sig. Hon vågade därför hoppa i kärran igen och åka vidare.
När vi cyklat en bit så stannar vi, David tycket visst att jag behövde en
.


Dag 53: Sund-Trosa, 15 km

I morse vaknade jag yr och illamående. Jag hade jätteont i nacke och huvud. Min privata sjuksköterska bestämde därför att vi skulle till vårdcentralen i Trosa. Där fick jag träffa en läkare som efter några tester tyckte att jag skulle åka in till akuten i Nyköping. Där fick jag göra en ct röntgen av huvudet. Det hela tog (förstås) en massa tid, men det konstaterades iaf att jag inte hade någon blödning och att allt såg normalt ut. En liten hjärnskakning bara. Så ett par dagars vila väntar nu...

När allt var klart i Nyköpnig skulle vi ta bussen tillbaka till Trosa. Tanken var först att vi skulle stanna på ett vandrarhem där, men inget av dem hade något ledigt rum. Bussen gick 22.10 och vi var framme i Trossa 1 timme och15min senare. Som skönt var stannade bussen utanför vårdcentralen där vi hade våra cyklar. Eller David hade pratat med personalen på ålderdomshemmet vid sidan av, så vi fick lämna våra kärror med packning i inne hos dem.
När vi kom dit träffade vi två jättesnälla nattsköterskor som sa att vi bara skulle sätta upp tältet bakanför själva hemmet. Medan vi gjorde det bjöd de på te. Vi hann sen inte mer än krypa in i tältet så somnade vi, det var en lång dag...


Dag 54: Trosa, 6 km.

Idag cyklade vi ut till Öbolandet till campingen i Trosa. Något vi lärt oss av campingar är, ju längre söderut man kommer desto dyrare blir det och ju mindre faciliteter finns.
På campingen träffade vi ett trevligt finskt par som vi pratade och drack vin med hela kvällen :)