måndag 27 juli 2015

27/7-15 Pålholmen

27/7-15 Pålholmen
Havspaddlarnas blå band: dag 74

Idag kom vi inte vidare pga det hårda vädret. Dagen på Pålholmen tillbringade vi i blåbärs- och svampskogen. 

På Pålholmen träffade vi trevliga gästvänliga familjer som var där i sin stuga. Hos dom fick vi ladda vår elektronik och vi blev bjudna på fika. 

På kvällen stekte vi kantarellerna vi plockat, åt blåbär och gjorde upp en eld. Trevligt! 




26/7-15 Långvikudden-Pålholmen, 11 km

26/7-15 Långvikudden-Pålholmen, 11 km
Havspaddlarnas blå band: dag 73

Ihållande hård vind och vågor som växte sig allt större under dagen gjorde att vi inte kunde paddla längre än till Pålholmen. Fågelvägen en väsentligt kortare distans än den sträcka som vi paddlade då vi hela tiden försökte söka skydd bakom dom öar som fanns och hålla oss någorlunda nära land. 

Vindens riktning var rakt emot oss, vanligen kommer vi 6-8 km per timme, idag tog dom 11 km 3 timmar (!). 

När vi kommit runt Pålholmen tilltog både vindens styrka samt sjöhävningen, så det kändes inte längre säkert att fortsätta. 



25/7-15 Truthälludden-Långvikudden, 52 km

25/7-15 Truthälludden-Långvikudden, 52 km
Havspaddlarnas blå band: dag 72

För, vad som kändes som, första gången på länge vaknade jag av att det var apvarmt i tältet. Så där som det blir när solen ligger på och omvandlar tältet till en bastu. Med andra ord fick jag vakna till en strålande dag! 

Idag skulle Holmsunds sjöräddningssällskap ha en räddningsövning på den plats där vi tältade. Områdena dom täcker upp här uppe i norr är verkligen stora, vilket måste betyda att om man skulle behöva räddning kan man få vänta väldigt länge om man är på ytterkanterna av deras område. 

Med lätt motvind började vi vår paddlingsdag. Inlandsisen har verkligen lämnat spår häromkring med grund en bra bit ut från kustkanterna. Vi paddlade in till Ratan. Mysig liten by! Vi gick upp till Tullgården och besökte naturrum samt lunchade i resaurangen. Henrik åt av deras sill- och strömmingsbuffé medan jag åt rödbetsbiffar. 

Övermätta paddlade vi sen vidare förbi Dödmansudde och Dödmanskäret. Vet inte om jag vill veta varför platserna heter så! :)

Efter ett tags paddlade kom vi till nästa Dödmansskär. Vi paddlade in mellan Tenören och Högskäret. Däremellan var det lite av en labyrint med grund. 

Efter en del letande fann vi en tältplats på Långvikudden. Inte helt lätt i dessa kullerstenstrakter! 












24/7-15 Storgrundet-Truthälludden, 50 km

24/7-15 Storgrundet-Truthälludden, 50 km
Havspaddlarnas blå band: dag 71

Prognosen lovade vackert, vindstilla väder. Jag vaknade till vind som susade i träden och regn som smattrade mot tältduken. Ett regn som tilltog i intensitet under morgonen. Att lämna tältet och få allting blött kändes allt annat än frestande, så vi sköt på starten. Ett bra val visade det sig vara! Vinden hann mojna och regnet upphörde vid 11-tiden.

Då det endaste var lite vind, dessutom bakifrån, så försökte vi gena över Mjölefjärden, helt bort till Bredskär. Men när vi kommit ca halvvägs började mörka moln torna upp sig inåt land och åskan mullra. Vi vek därför av inåt land mot Sörbölekobbarna, för att fastna mitt i ett åskoväder har jag dålig lust till! Vi hade dock tur och åskan höll sig till land. Även regnet klarade vi oss ifrån, med nån liten kilometer! 

Vi paddlade över Österfjärden varifrån färjan till Vasa går till Kroklandet där vi passade på att luncha och fylla upp med vatten. Man kan kanske inte tro att det största och allvarligaste problemet man stöter på när man paddlar är små aggressiva myrjävlar. På Kroklandet blev jag för andra gången, bara idag, attackerad av dom små jävlarna. Första gången var på en liten ö utanför Simphamn. Jag trodde att jag fått bort alla från kläderna, men så snart jag satt mig i kajaken och lämnat Kroklandet blev jag varse om att så inte var fallet. Mitt på vattnet var det bara att slänga av sig ALLT från överkroppen för att plocka bort satarna som bet mig. Dom är små och gula och betten svider så sjukt mycket. 

Dagens andra fjärd paddlade vi över efter Kroklandet nämligen Yttre-Täftefjärden till Tavastögern. Så himla tacksamt att ha i stort sett vindstilla, lätt medvind tom!!! Då vi hft flera öppna passager att paddla över. Direkt efter Täfteå gick vi över till Hästgatudden. Här hade vi däremot flera öar på insidan av oss. Där hamnade vi ett hällregn som hann göra oss totalt genomblöta under den relativt korta stunden det var över oss innan det drog ut till havs. En snäll man uppe på Truthälludden lät oss tälta på hans tomt. Himla tur då vi hade svårt att hitta bra tältplatser häromkring! 





















23/7-15 Långroudde-Storgrundet, 38 km

23/7-15 Långroudde-Storgrundet, 38 km
Havspaddlarnas blå band: dag 70

Sen kväll började det tjattra utav bara den utanför tältduken. Öppnar tältet och får se en havsörn som attackerar en koloni med tärnor. Alla tärnor gick till motattack mot örnen som verkligen bombarderades av ett moln av måsfåglar. Med skickliga undanmanövrar lyckades örnen få på skäret och fånga ett byte. Det syntes att han hade rutin på det där med att sno unga tärnor. 

Det är alltid lite av en besvikelse när väderprognosen lovat bra väder med lite vind och det inte alls stämmer i verkligheten. 2 m/s var utlovat, vi fick runt 6 m/s motvind och regn. Hela dagen har vinden varit emot oss så det blev ganska tungpaddlat. Det gick ändå rätt bra att ta sig över till Järnäsudden där dagens första paus togs. 

Här har landskapet ändras en del igen, kustremsan har blivit väldigt flikig med flera smala vikar som går in på rad. 

När vi nådde Vitören hade vi 2 km med mer lä. Skönt! 

Över Örefjärden gick det också bra, men motigt. Det fanns några öar som gjorde vågorna mindre en bit ut, men för långt borta för att skänka lä. Efter att vi paddlat mellan Norrby och Norrbyskär sneddade vi över utanför Hörnefors till Storgrundet utanför Blågrundsudden. På en vacker, mysig liten ö slog vi upp tältet istället för att fortsätta över Mjölefjärden då vinden tilltog snarare än avtog.







onsdag 22 juli 2015

22/7-15 Stor-Haraskär-Långroudde, 39 km

22/7-15 Stor-Haraskär-Långroudde, 39 km
Havspaddlarnas blå band: dag 69

I motvind och sulfatlukt lämnade vi Haraskär och började att paddla mot Husum. Odören hade vi i näsan hela vägen dit, men det var först när vi rundat Ällön vi kunde se källan till lukten, det stora pappersbruket.

Mamma, Elin och Julia kom tillsammans med Yoda, Bounty och Alice till Husum för att luncha med mig idag. Så himla trevligt och mysigt! 

Efter att ha gjort Husum i några timmar paddlade vi så vidare mot Själnöudden. Passagen över Degerfjärden är en passage jag blivit varnad för. Men då jag hade vädergudarna på min sida och det bara blåste 2 m/s så beslöt jag mig för att gå rätt över till Långroudde. En riktigt fin överfart! På Långroudde hittade vi en fin tältplats, kanske den enda som inte var helt täckt med kullerstenar. Vacker plats!