tisdag 30 juni 2015

28/6-15 Daneholm-Pata Eneskär, 43 km

28/6-15 Daneholm-Pata Eneskär, 43 km
Havspaddlarnas blå band: dag 45

Jag fick vakna till en helt magisk dag. Jag tyckte att vattnet låg stilla igår, men i morse var det helt blankt! Fåglar sjunger inte till havs, men dom hörs desto mer. Ljud som jag uppskattar allt mer för var dag som går, liksom vattnet som kluckar mot strand eller klippa. 

Jag började dagen med lugn paddling upp till Kalmar. Första dagen som det varit för varmt att sitta i långkalsonger och regnbyxor. Så det blev shorts. Sommaren är här! Jag gick på utsidan av hamnen och Svinö, där jag passerade Ölandsbron. Fram dit var det i stort sett helt vindstilla. Skönt med svalkande vind, speciellt när den kommer bakifrån! 

Jag hade tänkt att gå iland vid Värsnäs för att luncha. Men när jag kom närmre såg jag att det var ett naturistbad, så jag paddlade vidare en bit till istället :)

Vid Drag paddlade jag genom den lilla, lilla kanalen, som jag inte såg förrän jag var helt intill den! Jag var som om jag lämnade ett landskap och kom ut i ett helt annat. Som att jag gick från hav till insjö. Alla små öar som ramade in min väg ingav den känslan. Under eftermiddagen drog en del moln in och kvällen bjöd på en liten regnskur. Medan morgonen och förmiddagen var i stort sett helt blå!

Dagsformen, vad den pendlar! Idag har jag känt mig lite småtrött. Jag har slagit upp tältet på en egen liten ö i natt igen. Speciell känsla som jag måste säga att jag gillar! 

















måndag 29 juni 2015

27/6-15 Kristianopel-ö utanför Bottorps hamn (Daneholm), 45 km

27/6-15 Kristianopel-ö utanför Bottorps hamn (Daneholm), 45 km
Havspaddlarnas blå band: dag 44

Sista morgonen med Malin och Malin. Trist. För för ett trevligt inslag det blev i min tur! Fina människor ger så mycket energi :)

Starten på dagen blev minst sagt helt underbar. Vaknade tidigt och kunde ligga och läsa nästan ett par timmar innan det var dags att stiga upp. Redan vid klockan sju var det varmt och skönt ute. Riktig sommarvärme! Efter att ha vinkat av Malin*2 packade jag kajaken och fortsatte min färd norrut. Varje packpåse har verkligen fått sin plats i kajaken. Varje dag packar jag den på precis samma sätt.

Jag paddlade på utsidan av Långaskär, Stolp, Rönneskär och Revelen. Det kändes som att det var tusentals fåglar däromkring! Det är inte ofta vattnet ligger helt stilla, imorse var det i stort sett helt stilla. Det är som om någon form av magi infinner sig sådana stunder. Vid Bergkvara gick jag iland för att luncha. Blev en härlig lunchpaus i solen. Har paddlat i bara linne idag. Underbart! Efter lunchen började det blåsa lite lätt från sydväst. 

Jag har fått se jättemycket säl idag. Fina djur! 

På en liten ö utanför Bottorps hamn slog jag upp tältet. Så fint att ha en hel ö för sig själv! 








26/6-15 Torhamn-Kristianopel, 29 km

26/6-15 Torhamn-Kristianopel, 29 km 
Havspaddlarnas blå band: dag 43

Jag hade en så himla trevlig kväll tillsammans med Malin och Malin igår! Fina vänner ger verkligen så mycket energi. Vaknade superpigg och glad redan vid 5 imorse. Men tänkte att dom har ändå semester så det var lite tidigt att väcka dom. Så istället låg jag kvar och läste ett par timmar och lyssnade till morgonpigga fåglar, så härlig start på dagen!!! I natt fick jag dessutom ligga på ett liggunderlag som höll sig uppblåst hela natten efter att Malin hjälpt mig att hitta och laga några små hål i det igår :D

Det har varit helt perfekta paddelförhållanden idag, lätt medvind och bara små krusningar på vattnet samt sol :) 

Jag började med att runda Torhamns udde. Ner dit hade jag motvind, men så snart jag rundat fick jag vinden i ryggen. Vid stora Bommeskär stötte jag på helt gäng sälar som låg och gottade sig i solen. Hur underbart måste inte ett sälliv vara?! Flera sälkollonier har jag stött på under dagen och blir lika glad varje gång! 

I Kristianopel gick jag i land intill hamnen och där mötte jag Malin och Malin igen. Efter att ha fixat en del med kajaken, (sträckt däcklina, fixat roder och lite annat), så begav vi oss till den lilla butiken här för att handla allt som behövs för höjdarfredagsmaten nummer ett, tacos! Kvällen har verkligen varit helt ljuvlig! 

Just det en extremt viktig detalj som förfärar en norrlänning. Jag har plockat 4(!) fästingar på mig själv idag.










25/6-15 Skinnarviksvägen (Ronneby)-Torhamn, 55 km

25/6-15 Skinnarviksvägen (Ronneby)-Torhamn, 55 km
Havspaddlarnas blå band: dag 42

Jag vet inte hur jag bäst ska beskriva den glädjen det var att få se Malin och Malin när dom kom sent igår kväll. Så himla fint på alla sätt och vis att träffa dom igen. Så roligt att dom tar sig tid att hälsa på mig under mina turer. Förra året mötte dom upp mig tillsammans med Sara under min alpvandring. 

Stickelön och Sältarna gav bra skydd från vinden när jag började att paddla i morse. Men därifrån till Göudde hade jag en hel del mer vind från syd. Det var inte bara och bara att passera Gödde och Lindö. Där var det ordentligt med tryck i vågorna, rätt i sidan, och rätt så stark vind. Det har blåst lika mycket idag som igår, 8-13 m/s. Vid Lindö fick jag se något så vackert som två örnar, mäktiga djur!

Medan jag paddlade över mot Hasslö så vände vinden och blev allt mer västlig. Jag fick alltså medvind efter ett tag! Jag gick i land på hamnen i Hasslö och fikade lite innan jag paddlade vidare genom Blekinges skärgård på norra sidan av Aspö, Tjurkö, Sturkö och Ytterön. Det var ordentligt tryck i både vind och vågor periodvis, men så skönt att ha det i rätt riktning! Allt gick så bra förutom vid Skällenäs där jag trodde att jag skulle kunna passera. Det var dock igenbyggt med väg så jag var tvungen att vända och paddla mot vinden. Min tänkta genväg mellan Skällön och Skanholmen fungerade inte heller. Där var det helt igenvuxet! 

Torhamn fick bli dagens slutmål och där väntade Malin och Malin på mig :) 

När jag duschade idag gjorde jag flera upptäckter. 1. Min solbränna är extremt ojämn. 2. Jag har fått nya muskler, (mina armar har blivit grövre och fastare). 3. Skavsår. 










24/6-15 Trosteberga hamn-Skinnarviksvägen (Ronneby), 57 km

24/6-15 Trosteberga hamn-Skinnarviksvägen (Ronneby), 57 km
Havspaddlarnas blå band: dag 41

Regnandet höll i sig hela natten, men lugnade sig fram på morgonkvisten och slutade helt lagom till att jag skulle börja paddla. Så skönt att få starta regnfritt och dessutom i torra kläder! Allt som blivit blött fick jag torka i hamnens pentry efter att mannen som har hand om campingen/hamnen kom och startade värmen där åt mig i det syftet. Det är en billig campingplats 50 kronor för ett tält, en kostnad dom bjöd på :)

Jag blev varnad för att Flisorrevet är väldigt lurigt vid vind, och idag har det blåst 8-13 m/s från väst, så jag skulle undvika att gå rätt över till Sillnäsudde. Istället paddlade jag i en båge för att komma dit. vinden hade jag i ryggen och fick fin påputtning! Kändes som att jag paddlade förbi Torsö, Björk- och Kraknabben på nolltid :) Vid hamnen i Nogersund stannade jag till och pausade lite. Klockan var inte så mycket men det kändes bäst att pausa lite innan överfarten till Tärnö, en passage på nästan 20 km. Eller den blev lite kortare som jag följde land upp till Listershuvud. Övergången gick bra. Vinden och vågorna kom snett bakifrån, men skapade inte allt för stora problem. Periodvis var det dock rätt så ordentligt med sjö. Jag känner mig dock allt mer sjövan och reagerar allt mindre på sjögång! 

På Tärnö stannade jag till för en paus innan jag fortsatte vidare nordväst i riktning mot Mjöö och sedan Spjutsö. Härifrån var det skyddat så vinden påverkade inte lika mycket och den började dessutom vara i allt mer rätt riktning! 

Jag paddlade in mellan Vångsö och Smygen och sedan mot Bockevik. Vid en privat småbåtshamn fick jag ta upp kajaken och slå upp mitt tält. 

Är extremt nöjd med dagen. Det utlovade regnet kom inte och kroppen börjar att kännas lite starkare :)