onsdag 19 november 2014

Liten sammanfattning

Hur fantastisk och underbar en tur än är så når man förr eller senare dess slut.

Tänkte göra en liten sammanfattning, en väldigt liten sådan, på en tur som för mig var väldigt stor.

Turen började i månadsskiftet april/maj. Då påbörjade jag en vandring från Trieste i nordöstra Italien till Monaco. Jag följde i huvudsak rutten Via-alpina, först den röda rutten och sedan den blå. Det blev en vandring genom alla åtta alpländer (Italien, Slovenien, Österrike, Tyskland, Schweiz, Lichtenstein, Frankrike och Monaco). När den delen av turen nådde sitt slutmål Monaco hade jag och hundarna vandrat i 151 dagar, 270 mil och totalt 180'000 höjdmeter. vår högsta punkt blev Rocciamelone, 3538 möh.

Större delen av den turen så vandrade jag ensam tillsammans med underbara Vega och Bounty. Men jag hade även sådan tur att några fina vänner kom ned och vandrade med mig. Mathilda kom och förgyllde min tur vid två tillfällen och Gustav vid ett och Nina.

Jag, Nina och hundarna fortsatte sedan turen genom att ta en färja över till Korsika för att vandra den populära och mytomsbundna GR20-leden som sträcker sig från Calenzana i norr till Conca i söder. På Korsika träffade vi 5 härliga killar som vi vandrade med under olika lång tid över ön.

Leden är ca 18 mil lång och tog oss 14 vandringsdagar inkl en topptursdag upp på Korsikas högst topp Monte Cintu, 2707 möh. Oftast var det minst 1000 höjdmeter att gå upp varje dag i rätt så krävande och brant terräng. Sagolikt vacker!

Tanken var att turen skulle ta slut där, men så blev det inte. Jag och Stepan som jag lärde känna på Korsika köpte cyklar när vi var i Clermont Ferrand och började att cykla norrut med obestämt mål. När vi avslutade den turen hade vi kommit till Nieuweschans som ligger på gränsen mellan Nederländerna och Tyskland. 20 cyklingsdagar var vi ute plus några dagars långa stopp i Lille och i Amsterdam. Det blev lite av en tidsresa för mig att komma tillbaka till den plats där jag tillbringade ett gymnasieår.
När det som blev vårt slutmål var nått så hade vi slingrat oss genom Frankrike, Belgien, Nederländerna för att tillsist besöka Tyskland. Ca 200 mil blev det totalt! En härlig och kravlös resa.

Vi tog tåget upp till Hamburg från Nieuweschans och dagen därpå så åkte jag vidare till Rostock varifrån jag tog färjan till Trelleborg och Stepan åkte vidare till Berlin. Framme i Trelleborg var det bara att hoppa på cykeln och cykla de 4 milen (blev längre då jag bara tog småvägar) upp till Malmö. Från Malmö tog jag tåget till Stockholm efter att ha mött upp Gustav och vi monterat isär min fina cykel tillsammans så att den skulle få plats i en cykelväska. Så nu är jag i Stockholm. Snart hemma! 

 

Cykel i Europa. Dag 20: Scheemda-Nieuweschans

Cykel i Europa. Dag 20: Scheemda-Nieuweschans

Vi vaknade till en väldigt grå dag som snart inte bara var grå utan även regnig och blåsig. Det är konstigt att man nästan alltid har motvind när man cyklar, inte sant? Det blev den sista dagen för denna tur. Tyska gränsen fick bli slutmålet på en cykeltur utan egentliga ramar. Hela vägen till Nieuweschans regnade det. Vädret var lite som mitt humör. Även om det ska bli fint att komma hem så betyder det också slutet på en tur som startade i slutet av april. 

I Nieuweschans bestämde Stepan sig för att lämna sin cykel och kärra, han vill aldrig mer se dem, har har börjat att hata dem. Medan jag älskar både min cykel och kärran. Att åka tåg är väldigt enkelt och smidigt i både Nederländerna och Tyskland. Men när vi kom till Hamburg och skulle ta tunnelbanan var det inte fullt så smidigt längre. Två hundar, en cykel och en kärra i kombinationen mycket folk en lördag eftermiddag. Lite av ett äventyr.. 

Men nu är biljett bokad hem, tar färjan imorgon, söndag, från Rostock kl 22:45 och kommer till Trelleborg kl 06:15 på måndag. Hur jag ska ta mig vidare därifrån vet jag inte. Kan inte ta tåg med cykel och kan inte ta buss med Vega.








Cykel i Europa. Dag 19: Elsloo-Scheemda

Cykel i Europa. Dag 19: Elsloo-Scheemda

Det vackra höstvädret från igår var som bortblåst idag. Dagen har varit grå och kall. Att vi är inne i mitten av november känns verkligen!

För första gången denna tur så kändes det nästan som att jag var hemma på en jämtländsk fjällmyr. Det här var en myr omringad av björkar. Satt och bara mådde bra av att se det medan vi åt lunch. 

Vi cyklade fram till sjöarna efter samhället Scheemda. Där slog vi upp våra tält och "firade" att det var vår sista dag på tur. Imorgon ska vi bara cykla till tyska gränsen.




Cykel i Europa. Dag 18: Lelystad-Elsloo

Cykel i Europa. Dag 18: Lelystad-Elsloo

Idag fick vi vakna till en magisk gryning! Himlen var klar och solen färgade världen i ett gyllene sken. Det var extremt vacker cykling längs med havet som låg helt spegelblankt till att börja med. 

Hela dagen har varit solig. Luften är höstigt frisk. Jag bara älskar det! Vi har cyklat igenom några naturreservat idag med vacker natur samt sjöar fulla med svanar. Genom naturreservaten gick smala asfalterade cykelvägar, så fina att cykla på. Många stora gräsfält börjar vara täckta av fåglar som samlar ihop sig för att börja sin resa söderut. Känns konstigt att veta att hemma är det rätt så kallt och att marken börjar att vara vit. Här är gräset grönt och träden gula och röda. 

Jag får se hur länge till jag har cykelsällskap, Stepan ledsnade på riktigt idag och ledde cykeln i flera kilometer. Jag hoppas att det ska kännas annorlunda för honom imorgon, när det är en ny dag med nya möjligheter. 

Även i kväll lagade vi god mat på mitt primuskök. Vi köpte fullt med färska råvaror igår, mestadels rotsaker från Holland. Det är en av de saker jag älskar med att vara på tur, sitta på kvällen och laga mat, okej jag erkänner får äta mat. Mat smakar som bekant som allra bäst när man är ute!










Cykel i Europa. Dag 17: Amsterdam-Lelystad

Cykel i Europa. Dag 17: Amsterdam-Lelystad

Efter några helt fantastiska dagar i Amsterdam cyklade vi idag vidare norrut. Hade jättetur med vädret medan vi var i Amsterdam, solsken varje dag! Rätt så kallt dock, men med varma kläder var inte det något problem. Vi åkte kanalbåt, var på museum, fikade på caféer, åt på restauranger, strosade runt i parker, träffade många trevliga människor och hade det allmänt bara bra : )

Idag var vädret däremot lite mera typiskt för årstiden, regn med andra ord. Men som det inte var något hällregn var det inget som störde. Vi följde mestadels kustremsan.  Dessa kustvägar är väldigt fina på ett sätt, men rätt så långtråkiga på ett annat. På ett ställe var det 16 km utan en endaste kurva! 

Jag gick in till ett postombud idag och sände hem allting som jag inte längre har användning av för att få ned vikten på packningen. Ryggsäcken, kängorna, stavarna var några av sakerna som fick åka. 

Medan vi letade efter en lämplig tältplats så fick vi skåda en underbart vacker solnedgång. Älskar solnedgångar och kanske ännu mer soluppgångar.
















Cykel i Europa. Dag 16: Wassenaar-Amsterdam

Cykel i Europa. Dag 16: Wassenaar-Amsterdam

Idag fick vi vakna till en helt underbar dag! Inte ett moln på himmelen och behaglig temperatur, Vi började med att cykla ut till kusten. Det var verkligen vackert att få följa den upp till Zandvoort. Vackra vyer ut över havet och en vacker natur. Från Zandvoort cyklade vi mer eller mindre rakt österut tills vi nådde Amsterdam. 

Är det något jag blir extremt trött av så är det städer. Att sedan cykla genom hela Amsterdam var kanske bland det jobbigaste jag någonsin gjort. Hitta rätt och undvika att på påkörd eller kanske ännu värre köra på någon annan ; ) Men det gick bra utan incidenter. Amsterdam är en fin stad. En väldigt grön sådan med vatten överallt. 

Vi tältar på en camping ute vid Zeeburg, tillika den enda som var öppen den här tiden på året. 

Holländare kan tänkas vara de trevligaste människorna jag någonsin träffat. Alla är glada och hjälpsamma. Varje gång som vi stannat och kollat kartan har någon kommit fram för att hjälpa med att peka ut rätt väg. 

Amsterdam var mitt preliminära slutmål för cyklingen. Jag tror att det också blir så. Nu är det dags att komma hem!












Cykel i Europa. Dag 15: Oudeland-Wassenaar

Cykel i Europa. Dag 15: Oudeland-Wassenaar

Att få sova inne i natt var väldigt skönt, för nån gång mitt i natten så blåste det upp rätt så rejält. Vinden höll i sig hela förmiddagen med varierande intensitet. Himlen såg däremot lovande ut på morgonen. Men det visade sig vara helt fel. För när vi nådde nordsidan av ön så började det regna, mycket. Regn och stark vind är en kombo som man känner sig levande i. 

Medvind är fint. Motvind är inget annat är jävligt jobbigt. Speciellt med cykelkärra som den tar all vind. På några av broarna vi cyklade över blåste det så kraftigt att vinden lyckades flytta oss i sidled. 

På eftermiddagen mojnade vinden och det slutade regna. Så eftermiddagen var väldigt fin! 

Att det är populärt att cykla i Nederländerna är inget skämt. Vi hamnade mitt i rusningstrafiken i några städer. Trafikkaos och köer som på bilvägarna i Stockholm. Helt galet! Det gällde att se upp och följa trafikreglerna för att inte orsaka en trafikolycka. I tillägg till alla andra cyklister så var det fotgängare och bilister att ta hänsyn till också. Efter det varviga helt slut. 

Att hitta campingplats var ännu svårare idag. Alla är stängda och ingen ville/kunde erbjuda en gräsfläck. Men efter att ha cyklat ut från Wassenaar ut mot kusten fann vi en lämplig tältplats i en liten skog. Helt perfekt sådan till och med!






Cykel i Europa. Dag 14: Vlissingen-Oudeland

Cykel i Europa. Dag 14: Vlissingen-Oudeland

Det var en riktigt kall natt. Eller det var runt nollan och allt för rått. Jag har inte kläder och sovsäck för det. Som tur är har jag hundarna att värma mig på. Utan dem hade jag nog inte kunnat sova en sekund i natt. 

Dagen fick i alla fall en bra början när campingens ägare kom med färska ägg till oss. Sen började vi cykla i det gråa vädret till Meddelburg där vi stannade till på en marknad och köpte holländska kakor och sedan till en bokaffär. Nu har vi en karta som räcker sista biten, alltså till Amsterdam. 

Det har blivit långa sträckor längs broar och  nån form av halvland mellan öar och halvöar. Väldigt fint. Iaf på slutet av dagen då dimman lättade så att vi fick se något : ) Skönt att ha solen som värmde igen!  

Att hitta tältplats i det fria är numera nästan bara att glömma. Att hitta tältplats på camping är inte mycket lättare. Det finns många campingar. Men i stort sett alla är stängda för säsongen. Men vi hade sådan tur när vi kom till camping Zuidhoek så blev vi bjudna på en gratisnatt i en stuga av den trevliga ägaren.