fredag 24 oktober 2014

cykel genom Europa

Det blev aldrig så att jag flög hem från Nice. Jag tog tåget upp till Clermont Ferrand där underbara Aline bor. Medan jag var där fick jag en sån där underbar idé som bara känns självklar när den kommer. Att skaffa cykel och cykla norrut! Stepan som inte har några speciella planer för sin europavistelse hoppade också på denna idé. Så efter att ha hittat cyklar och kärror på franska motsvarigheten till blocket så började vi att cykla. Att vi ska norrut är allt vi vet, resten får lösa sig under vägs : )

torsdag 16 oktober 2014

GR20, Dag 14: Refuge d'l Paliri-Conca

GR20, Dag 14: Refuge d'l Paliri-Conca

Sista dagen av en helt fantastisk vandring på Korsika. Det har varit en tur i fina människors sällskap i en underbar natur. Storslagen och dramatisk! Vi har gått 180 km från nordvästra änden av ön till den sydöstra. Vi gick upp på Korsikas högsta topp Monte Cintu och hann med en minisemester vid havet mitt i vandringen :)

Dagens vandringsetapp var den som överensstämde minst med beskrivningen i guideboken, i alla fall om man ser till antalet höjdmeter som man skulle gå upp och ned. Det var en märklig känsla att börja gå i morse med vetskapen om att det är den sista vandringsdagen! Vi hade en trevlig kväll på refuget igår. Jag spelade lite på munspelet och Nina sjöng, något som uppskattades av övriga gäster :) Ska börja ta lektioner så snart jag kommer hem tänker jag. 

Idag är ingen vanlig dag för det är min underbar Vegas födelsedag! Det har vi firat från dagens början till slut :) 

När vi hade ca en timme kvar till Conca som är GR20-ledens slutmål så mötte vi ett holländskt par, de frågade om vi var svenskar. Ja svarade vi, då sa dem att då är det på er den israeliska mannen borta på stenen där sitter och väntar på! Med raska steg tog vi oss dit och där satt han på en klippa, Stepan! Tillsammans gick vi sedan ned till Conca och tog en slutpåturenöl. Jag gillar inte öl så för min del blev det bara en sipp! Sen plockade jag fram munspelet så spelade jag "ja må hon leva!" För Vega. 

Tillsammans med Stepan och två andra åkte vi taxibuss till Porto Vecchio där vi firade med en god middag på en camping. Imorgon lämnar vi ön med färja och kommer till Marseille. Hur vi sedan tar oss därifrån är ännu inte bestämt. Men snart kommer vi hem!


















GR20, Dag 13: Refuge d'Asinau-Refuge d'l Paliri

GR20, Dag 13: Refuge d'Asinau-Refuge d'l Paliri

Någon gång mitt i natten mojnade vinden som fram tills dess blåste på rätt så hårt. Till gränsen till torktumlarkänsla i tältet! Vi fick vakna till en stjärnklar himmel vilket alltid är lika vackert! 

Vi kom iväg att börja gå ,i vad som blivit vanlig tid, vid sju. Precis innan vi kom fram till GR20 varianten, som går på högre höjd och är mer alpin än huvudleden så fick jag se min andra Mouflon! Vi vek av på varianten och fick en vacker vandring med vacker utsikt! 

I Bavella stannade vi sedan till för att handla lite ost och glass innan vi fortsatte till Refuge d'l Paliri. Vi mötte en man som vandrat från Paliri mot Asinau. Han berättade att Stepan sovit i Paliri i natt. Med andra ord kom han till Conca idag och vi kom aldrig ikapp honom.


























GR20, Dag 12: Refuge d'Usciolu-Refuge d'Asinau

GR20, Dag 12: Refuge d'Usciolu-Refuge d'Asinau

Natten var varm och skön om än lite blåsig. Vilket bara är bra iofs som det gör att man slipper kondens! Även i morse kom vi igång i bra tid att börja gå. Men skillnaden är stor att gå uppe på berget mot i skog, för det kändes mycket ljusare! 

Vi började med att följa en rygg och fick gå som en bergochdalbana upp och ned längs den. Vi gick sedan genom en höstigt vacker skog med alla tänkbara höstfärger tills vi kom till Bocca di l'Agnonu, 1570 möh. Där valde vi att ta den gamla GR20 leden mot Refuge d'Asinayu istället för att följa den nya till Matalza. Vi gick några hundra höjdmeter mer ned innan det vände och vi började att gå upp mot Monte Incudine, 2134 möh. Vi trodde först att vi skulle hamna mitt i en regnskur, men den valde att släppa sitt regn på en annan plats. Istället så började det att blåsa upp och sista stycket upp så blåste det ordentligt! 

Monte Incudine blev vår sista egentliga punkt på över 2000 möh för denna tur. Vi gick ned till 2025 möh och där anslöt vi till leden från Matalza till Refuge d'Asinau, 1530 möh.