torsdag 29 september 2011

Härlig skogspromenad

Schäfer Bouvier
Må man så må man, då spelar renheten på vattnet ingen roll.

höstlandskap
Löven faller ett efter ett.

onsdag 28 september 2011

Så var turen slut

1319 kilometer cyklade. Den 24 september 2011 cyklade jag sista sträckan. Jag cyklade från Storlien till Järpen, en 86 kilometer lång etapp. Där blev jag hämtad av pappa.

onsdag 21 september 2011

Dag 23-25, Och helt plötsligt var jag tillbaka i Sverige


Trondheimsnatt






 Natt i Trondheim






Den 19 september 2011, dag 23

Hade en helt fantastisk start på dagen, vaknade i sextiden och fick se en helt galet vacker soluppgång över Trondheim. Sen bjöd Astrid på egetbakat bröd med goda pålägg. 

Soluppgång över Trondheim

söndag 18 september 2011

Dag 19-21, Trondheim!

trött bouvierflickaDag 19, den 15 september 2011

Passade på att ha lite sovmorgon i morse, få njuta av att ligga i en flera madrasser hög säng så länge som möjligt. Dessutom var vädret riktigt dåligt. Det blev förvisso inte bättre med dagen.
trött bouvierflicka 
trött bouvierflicka
trött bouvierflicka

trött bouvierflicka



Åh nej, måste jag kliva upp?!
trött bouvierflicka


trött bouvierflicka
















Mina kläder som hängt på tork hela natten var fortfarande genomvåta. Vegas filtar hade däremot torkat. Hur som helst, när jag packat iordning cykel och kärra, fått på Vega strumpor och regndress begav vi oss ut i ovädret. Första stopp blev dyreklinikken, där fick jag bekräftat att Vegas fötter ser fina ut! Glädjande besked, vilket, till Vegas stora lycka, gjorde att hon fick gå bredvid cykeln i totalt några kilometer idag. På klinikken hade de inte fler par skor, men jag fick köpt hundmat. Maten var inte samma märke som jag brukar använda, men det skulle inte göra något enligt veterinären. Att de däremot inte hade några skor betydde att jag var tvungen att cykla tillbaka till centrum, vilket visade sig vara i onödan. Kan inte förstå varför alla djuraffärer envisas med att ha fodrade skor till hundar? De drar åt sig allt vatten, torkar aldrig och sitter mycket sämre än de som är helt enkla i cordura. Men som de inte hade några sådana skor fick jag helt enkelt köpa det som fanns. Den trevliga mannen på djuraffären gav mig en påse med ett kilo hundmat av det märke jag brukar använda! Så nu har Vega mat så at hon klarar sig hela vägen hem!

bouvier des flandres, hund, cykel, tur
 Vega trivdes bra på hotellet och ville inte kliva upp ur sängen i morse, hur motvillig hon såg ut för att gå ut genom dörren ska jag inte ens nämna. Men att sova inne gav både mig och Vega nya välbehövliga krafter.

Innan jag ens hunnit lämna Namsos hade jag cyklat 8 kilometer, trippmätaren stannade på 48 kilometer idag när jag slog läger. Har varit en ganska jobbig dag, många långa backar och sen Katia (ovädret) som jag nästan börjar tro har något personligen emot mig. Idag har hon varit lömsk. Först gett mig vind (självklart motvind) och regn (mycket regn), för att i nästa sekund slå över till fint väder. Men det bara för en minut eller så. Dagens väder kan alltså sammanfattas med regn hela tiden minus 6 minuter. Lovely!

cykel, packning, regn 
Regn, regn underbara regn...

Lina Hallebrtt


Lina Hallebratt 
















Jag började cykla på rv17 mot Steinkjer, trafiken har varit hemsk idag. Bilarna i detta område håller inte ut när de kör om och tvekar inte att köra om mig när det kommer mötande bilar. Jag vek sen av på väg 715, det blir lite av en omväg till Trondheim, men vad gör väl det? Mitt mål är ju inte att komma dit så fort som möjligt utan att få se så mycket vackert som möjligt : ) Den sträcka jag hittills cyklat längs väg 715 har varit i vattnets tecken, då tänker jag inte på allt regn som kommit utan på allt vackert vatten jag sett. Alltså forsar, bäckar, vattenfall, ja vatten i alla möjliga tänkbara formationer!
löv på marken, höst






 Helt plötsligt var det höst.







osenFosen 













vattenfall, fosen 



vattenfall, fosen 















pannkaka, trangiakök, stormkök 
pannkaka, tur, trangiakök, stormkök 













Pannkaka perfekt för att bli på bra humör! :)



dag 20, den 16 september 2011

Kan ärligt säga att jag var lite besviken i morse när jag vaknade, prognosen hade lovat sol. Jag vaknade till hällregn. Det går alltid lite långsamt att packa ihop allt och få det på cykeln när det är sådant väder. Självklart hade jag motvind i tillägg. De första 18 kilometrarna var i stort sett bara uppför. Men det är sant som det är sagt, betydligt mer sant än efter regn kommer solsken, att efter en uppförsbacke väntar en nedförsbacke. Jag hade nästan bara nedför i 15 härliga kilometer. Det var så fantastiskt, forsen vid sidan av mig var helt vild. Känslan är helt obeskrivlig, jag kände mig så fri och så levande. Efter att ha kommit till Osen så fick jag cykla längs havet, vägen slingrade sig fram helt bredvid vattnet. Så vackert! Jag avslutade dagens cykeletapp med ett par kilometer brant uppför. Totalt cyklade jag 60 kilometer idag. Vädret har varit varierade, det var jättedåligt till att börja med, men blev bättre efter vart. Så imorgon hoppas jag att prognosen stämmer så att jag får lite sol! 

 Vega har inte velat åka så mycket vagn idag, vi har därför gått totalt 15 kilometer. Hon verkar nöjd med det.
klarar upp, vatten








regnbåge, sjö, vatten

strömmande vatten, sjö, fors 












sjö

sjö







osen
cykel, cykelkärra för hund, långtur med hund


vatten

Vega, spanar 



längs vägen
längs vägen

minivattenfall
tacomys i tält, tältliv, fredagslyx





Som det är fredag idag har jag lyxat lite. Jag åt tacos till middag. Det var gott : )






Har varit svårt med att få tag i dricksvatten, de senaste dagarnas regn har gjort att allt vatten i vattendragen är helt brunt. Spelar ingen roll om man tar från en fors eller från en liten bäck, lika brunt är det för det. Långt mellan samhällena är det dessutom.

Nu är jag så trött. Sitter i sovsäcken, det känns kallare i natt mot vad det gjort tidigare kvällar, ska krypa ner i den nu. Kommer helt säkert att somna bums. Vega sover redan.

vägskylt, brant nedför, lutning 7%



 Avslutade dagetappen med denna backe uppförs..













Dag 21, den 17 september 2011

I morse var jag och Vega uppe med tuppen. Vi brukar stå upp vid 8, men idag var vi uppe redan klockan 7. Att packa ihop lägret i regn börjar bli en vana, alltså fick vi göra det även denna morgon.

Dagen började minst sagt med en mjukstart, 2 härliga kilometer nedför! Men därefter väntade en över 20 kilometer lång uppförsbacke. Den fick Vega gå uppför själv. Viket hon såg ut att vara riktigt nöjd över. Att ligga stilla är inte helt Vegis melodi. Sen fick vi en något kuperad nedförskörning till Årnes.

vägskylt, brant nedför, 9% lutning
 Mjukstart :)

lagning cykeldator 



Det som gör mig absolut mest irriterad, om man bortser från den förbaskade motvinden som varit med mig i stort sett hela dagen, är när cykeln tippar. Med andra ord gjorde den det idag. I fallet gick sladden som går ner till hjulet från cykeldatorn sönder. Men med hjälp av tekniklektionerna jag hade i nian fick jag till det : ) skalade kabeln med tänderna (just den biten improviserade jag) för att sen vira ihop resterande bitar. Sen på med eltejp. Det bästa av allt, det fungerade!






Efter regn kommer solsken, och idag kom äntligen solen! Efter lunchtid blev hela himmelen blå. Det gjorde susen för humöret. Om man får klaga när man har sol så ska jag göra det, över vinden. Jag har verkligen fått kämpa idag. Uppför är det tungt som bara den, nedför får man ta i för kung och fosterland för att ens ta sig framåt. Efter Årnes väntade en 7 kilometer härligt lång backe. Vega verkade öm i en framtass så hon fick åka resten av etappen idag. 70 kilometer har jag förövrigt cyklat/gått idag. Inte långt kvar till Trondheim nu, om allt går som jag har tänkt är jag där imorgon!

I Årnes fick jag hjälp med att fixa mina bromsar, så nu fungerar de som dem ska igen. Där fick jag äntligen fylla på mobilen med pengar också. Så nu kan jag åter ringa.

Från det ena till det andra och sen tillbaka till solen igen, när solen kom fram möttes jag av en färgexplosion. All växtlighet på fjället lös upp i orange, rött och gult. Så vackert! Hösten är verkligen här nu.

1037 kilometer har jag cyklat totalt nu. Alltså har jag passerat 100-mila gränsen!
Vi har följt väg 715 hela dagen, började en bit innan Hofstad och har nu kommit till Hogsdalen.

Känns så bra att jag nu vet hur jag ska göra för att Vega ska äta. Sen ag började med smält smör äter hon allt det jag serverar! Sen vart Vega glad för jag stekte sveler till dessert idag. Något både jag och Vega älskar : )

längs vägen 

längs vägen


tältliv, hund, bouvier des flandres, somnar på matenpannkakstårta, tältliv, hund 









Sover lite på maten..
Dag 22,  den 18 september

Idag fick vi äntligen packa ihop tältet torrt! Vackert väder har vi haft hela dagen, men självklart har jag haft motvind.

Skönt att få cykla i sol, även om den resterande sträckan av 715 var ganska tungcyklad. Många långa uppförsbackar, men också några fina nedförsbackar.

När vi äntligen kom ut till Trondheimsfjorden vart vindarna tom varma. 

Jag tog färjan från Rörvik till Flakk, därifrån cyklade jag ca 15 km för att komma upp (nb! verkligen upp) till utsikten, Byåsen. Så nu är jag alltså i Trondheim!

65 kilometer cyklade jag totalt idag. 

skugga, hund cykel människa





Så ser vi ut i solsken! :D
Trondheimsskylt
 Ett stort delmål!
utsikten, trondheim




Utsikten

onsdag 14 september 2011

Dag 18, Ännu mera regn

Dag 18, 14 september

Idag har det varit svårt att hålla humöret uppe, i alla fall stundvis. Då har jag tänkt på Marabous reklamfilmer "hur många rutor gör dig glad?" enda skillnaden har varit, att jag tänkt på plattor och inte ynka små rutor ;) Skämt å sido var jag väldigt glad att jag hade en 200 gramare i rockärmen idag.

Det har regnet så mycket idag, varit så kallt, varit så mycket uppför. Ett tag tänkte jag att jag skulle stanna innan Namsos för att slå läger och cykla den resterande sträckan imorgon. För idag har jag för första gången på turen varit riktigt kall. Precis alla kläder jag hade på mig var genomvåta.

Den sträcka jag cyklat idag är alltså från Lund till Namsos på väg 769. Vegas tassar är verkligen mycket bättre nu, idag har hon velat gå och det var motvilligt hon hoppade in i kärran när jag bad henne. Vill inte att hon ska slita för mycket på tassarna. Sliter en del trots skinnskor. Jag är glad att Vega hade sin regndräkt på sig idag. För när vi efter många tunga timmar efter vägen äntligen fick komma inomhus, var Vega torr när hon fick av sig skor och dräkt. Vega är nöjd nu när hon får vara inne, tror hon gillar inomhus livet mer än jag :) 

Jobbigaste momentet idag för modet var inte vädret som man kanske kan tro, nej regn går ganska bra. För man kommer till en punkt då man inte kan bli mer blöt. När den punkten är nådd spelar det ingen roll att det regnar. Då är det bara att kämpa på. Ta en chokladbit, tänka en glad tanke och börja nynna på en sång.
Nej, det som var tuffast var när jag äntligen kom fram till Namsos, (dit det var längre mot vad jag trott när jag började cykla i morse, bara det är tufft för modet ibland), visade det sig att hotellet jag varit i kontakt med inte hade något ledigt rum! Receptionisten där ringde runt till det andra hotellet i stan, där var det inte tillåtet med husdjur. Ett tag trodde jag att det skulle bli tält i natt igen. Men så fick jag tag i Motorhotellet, där är jag nu! Härligt! Skönt att få duscha och få på sig torra kläder.

Idag har jag cyklat 62 kilometer, (12 kilometer längre mot vad jag trott).

Nu har jag räknat på hur långt jag cyklat totalt: 859 kilometer.

sjö, vatten

cykla med hund, Lina Hallebratt, Lovaktarens Vega







Än har inte de värsta skurarna börjat.. Lyckligt ovetande.
Lina Hallebratt
Regnat mycket i många timmar

tisdag 13 september 2011

Dag 17, Regn, regn, regn

Idag vaknade vi till regn, inte lite regn utan mycket regn. Detta regn har hållit i sig precis hela dagen, har inte haft uppehåll en minut. Under ca 15 kilometer hade jag dessutom STARK motvind. Som tur var mojnade vinden iaf, alltid något att glädja sig åt!

Trots det dåliga vädret har jag idag slagit "distansrekord" i förflyttning, jag började dagen med att cykla varvet runt Leka = 35 kilometer. Det dåliga vädret visade inte direkt upp ön från sin rätta sida. Jag måste helt klart åka tillbaka till Leka för att få en bättre titt på allt, trots att det är en relativt liten ö, finns det jättemycket att se! :) Både kultur- och naturmässigt. Mest känt är Leka kanske för det så kallade örnerovet som hände på 30-talet, en 3,5 år gammal flicka blev då tagen och iväg flugen av en örn. Spännande bergarter kan också skådas, jättespeciella färger är det på några av bergen vilket gör att det påminner om en westernfilm!

Efter rundturen på Leka, packade jag ihop mitt läger och cyklade bort till färjan, tog färjan över och fick cykla tillbaka 15 kilometer (motvind....) på väg 771. Sen när jag kom till Bogen vek jag av mot Kolvereid, och vilka uppförsbackar det var däremellan! Över milen långa. Men efter uppförsbackar väntar nedförsbackar intalar jag mig medan jag går uppöver. Passerade Kolvereid och cyklade till färjeläget i Hoflesja, tog där färjan över till Lund. Här i Lund har jag slagit upp mitt tält och fick trådlöst internet med på köpet! Trevligt :)

Från Leka har jag cyklat 72,5 kilometer, totalt cyklat idag är alltså 105,5 kilometer.

Vega har fått sitta i kärran i stort sett hela dagen, tungt när det går uppför. Men jag tror inte hennes fötter är redo att belastas än, bäst att ta det säkra före det osäkra! De ser däremot fina ut nu, dem blir finare och finare för var dag som går!

Det är slitsamt med dåligt väder, tar bra på humöret och motivationen. Gäller att ha små delmål och många bra belöningar. För min del är det oftast choklad, men just idag var det vindruvor :)

Det påstås att skitvädret ska hålla i sig till helgen, då utlovas sol. Hoppas på det! Hur som helst ska jag "bara" cykla ca 50 kilometer imorgon till Namsos, där hoppas jag på en natt inomhus.

ön Leka, karta över Leka



Jag ska inte påstå att det är typiskt mig att glömma kameran. Men just idag när jag cyklade runt Leka låg den kvar i tältet... Men här är iaf en bild på ön från turistinformationen golv :D
fjälltoppar



Samma toppar som igår, men med annat väder.
fåglar, mörk himmel
 Många små fåglar som flög över mig på en mörk himmel



liggande skeppsvrak



Kanske denna bild kan symbolisera dagen. Eller kanske inte, har varit vid relativt gott mod trots det skitväder som varit.
blöt karta

 regn, regn, regn


Lina Hallebratt
Håller humöret uppe ;)